– Ingen färdigutbildad tvingas jobba 170 procent

NYHETER

Pauline, 23, är trött på att politikerna skiter i studenterna

Jag går läkarutbildningen, termin 6 och har sedan början av utbildningen jobbat extra i princip varje helg, lov och somrarna.

Detta är tufft, då läkarutbildningen med dagar på sjukhus mellan 8 och 17 och sedan pluggande efter det är fullt tillräckligt som heltidssysselsättning men jag har inte något val då jag bor i en dyr (4 500 kr/mån) hyresrätt. Naturligtvis är jag glad över den och naturligtvis har jag försökt byta till någonting billigare, men det har inte gått.

I praktiken är det i dag så att en heltidssstudent i Stockholm tvingas arbeta utöver heltidspluggandet. Det är ingen med normal stockholmshyra (inte ens i studentlägenhet) som kan klara sig på 6 800 kr i månaden. Läser man Konsumentverkets beräkningar över hur mycket pengar som behövs för en ”skälig levnadsstandard” inser man hur långt ifrån den summan en student som ”bara” vill studera 100 procent (inte arbeta) hamnar.

Vi läkarstudenter är ju dessutom tvungna att betala SL-kort eftersom sjukhusen ligger utspridda i länet, samt kurslitteratur och annat material, t ex stetoskop. Ingen färdigutbildad person tvingas för att kunna få en lön att leva på, arbeta 150 eller 170 procent.

Jag orkar arbeta mycket samtidigt som jag pluggar och även om det vore skönt att vara ledig mer så är det inte det som är problemet. Jag är inte ett offer för min situation och jag vill inte att någon ska tycka synd om mig.

Nu till det som är problemet och som är så befängt att jag inte hittar ord och det är att jag redan nu under utbildningen ska betala tillbaka pengar. Pengar som är ett lån och som jag kommer att betala tillbaka så fort jag börjar arbeta. Detta därför att jag har tjänat för mycket enligt CSN. Varifrån ska de pengarna nu under pågående studier komma? Ska jag arbeta mer då för att ha råd att betala tillbaka och på så sätt vara tvingad att betala tillbaka mer nästa år?

Utöver detta ska tilläggas att det är en lustig gräns för vad för mycket pengar är. 49 000 kr per halvår (maxgränsen före skatt för inkomst) samt 35 000 per termin av CSN (lån och bidrag) är inga svindlande summor direkt.

Jag förstår att det kan finnas en fara i att arbeta och försumma studierna men i mitt fall har det gått bra, jag har klarat varenda tenta på första försöket, ibland dessutom med toppresultat. Detta torde vara definitionen på om man är berättigad till studiemedel eller inte, för egentligen borde det ju under förutsättningen att man klarar sina poäng vara var och ens ensak vad man gör på "fritiden", oavsett om det är att ligga i hängmattan eller att arbeta.

Vem har hittat på den här regeln, och viktigare, vad är syftet med den?

Ibland undrar man om det är att locka till svartjobb men så kan det väl inte vara?

Jag är så trött på att politikerna bara skiter i en, de har ingen aning om hur det är att kämpa.

All politisk debatt handlar bara om de det är ”mest synd om”. Vi som verkligen tar tag i våra liv och kämpar glöms bort.

Vi begär inte ens pengar från staten, vi begär att få behålla det vi har tjänat och skattat för. Men det har ingen politiker något intresse för att prata om, utan det verkar som om målet är att alla ska göra så lite som möjligt och få så mycket som möjligt i bidrag.

Pauline Hyttner , Lunarnamn: PancreasV