Ny svår orkansäsong spås i USA

NYHETER

Årets orkansäsong i Atlanten kan bli svår med upp till tio orkaner, förutspår den amerikanska orkanmyndigheten NOAA i sin årliga prognos.

Däremot väntar man sig inte att den kommer upp på samma nivå som rekordsäsongen 2005 då bland annat Katrina och andra monsterorkaner med ödesdigra konsekvenser drog in över Haiti, Guatemala och USA. i

Omkring 13 till 16 namngivna stormar väntas; åtta till tio av dem kan växa till orkanstyrka. Men USA:s orkancenter NHC anser att människor inte ska stirra sig blinda på antalet.

– Det räcker med en orkan över ditt hus för ska bli ett dåligt år, sade Max Mayfield, chef för det amerikanska orkancentret.

Flera faktorer pekar på att det blir en orkanrik säsong. Varma havsytetemperaturer kan ge bränsle till stora stormar och svaga östliga luftströmmar kan om de är starka förhindra att stormar byggs upp.

Förra året misslyckades forskarna med att förutspå att fjolårets orkansäsong skulle bli den våldsammaste som registrerats hittills på 154 år. Tusentals dödsoffer krävdes när rekordmånga orkaner från Atlanten drog in över Karibien och Mexikanska golfen. Bara i USA orsakade orkanerna skador till ett värde av 80 miljarder dollar, cirka 580 miljarder kronor.

TT