”De som kan stå upp körs hem av polisen”

NYHETER

Våren är hektisk – både för dem som säljer svartsprit och för fältassistenterna.

De senare får plocka upp fulla tonåringar och skjutsa dem hem, eller till sjukhuset för magpumpning.

Paula Liljeberg är överläkare och chef för Maria Ungdom i Stockholm.

Bara i Stockholm fick ett femtiotal unga under 18 år föras in till sjukhus efter Valborg för att de var så fulla att de var medvetslösa eller närapå.

De flesta av dem som kom in till Maria ungdoms akutmottagning efter firandet hade köpt sin alkohol av svartsmugglare.

– Förr frågade man någon utanför Systemet men i år har fler uppgett att de köpt smuggelsprit. Ungdomarna kommer alltid på något sätt att få tag i alkohol. De har kontakter, säger Paula Liljeberg, chef på Maria ungdom i Stockholm.

Lika många som vanligt

Polisen, föräldragrupper och socialen hade inför Valborg förebyggande insatser för att stoppa langningen utanför Systembolaget – men det kom ändå in lika många berusade ungdomar till sjukhuset.

– Det var som brukar vara på Valborg. Den yngste var född 1991. De som kan gå och stå körs hem av polisen, men de som kommer hit behöver läkarhjälp. De kan vara medvetslösa eller på väg att bli, ofta är man orolig att all sprit inte hunnit ut i kroppen ännu, säger Paula Liljeberg.

”Många förstagångsdrickare”

Silvio Rossi har jobbat som fältassistent sedan 1978. Han är ofta ute på fredagkvällarna och vet att det finns langare som kör runt i bil och säljer alkohol till unga direkt ur bagageluckan.

– Det är inte helt lätt att komma åt dem, det gäller för polisen att ta dem på bar gärning, säger han.

Perioden från Valborg fram till skolavslutningen är det som värst.

– Det är många förstagångsdrickare som inte vet var gränsen går som dricker första gången. På de stora festhelgerna blir vi fältassistenter mest någon slags vakter som får köra unga hem, säger Silvio Rossi.

Fler brott

Förutom risken att bli alkoholförgiftad ökar riskerna för att bli utsatt för andra brott när man är berusad.

Statistik visar att mer än dubbelt så många misshandlar och våldtäkter anmäls efter en typisk festhelg jämfört med en vanlig helg.

Efter 25 år bland ungdomar i Stockholms city kan Silvio Rossi inte säga att alkoholen går längre ner i åldrarna, de flesta som dricker för mycket är mellan 15 och 16.

Alkoholfritt – ingen succé

– De stora helgerna har alltid varit jobbiga. På 70 och 80-talet var det fruktansvärt mycket alkohol. Man försökte starta alternativa saker, men det har inte fått fäste. Det är svårt att konkurrera med spriten, de här helgerna är så förknippade med att man ska dricka, säger Silvio Rossi.

Varför är det så, tror du?

– Det är vi vuxna som är förebilderna. Vad säger vi att vi ska göra när det är trevligt och fest? Det är öl och vin och något till kaffet och nubbe på midsommar. Det första man diskuterar när det är festival är var öltälten ska ligga.

Telefonrådgivning:

Värsta helgerna:

Läs artiklarna om ungdomsfylleriet

Läs också:

DEL 1: Fältassistenten och läkaren

Karin Abrahamsson ([email protected])