Trafik

Kaos stänger Essingeleden

Av: 

Zendry Svärdkrona

NYHETER

Forskare vill spärra påfarter nära stan

Essingeleden är på väg att korka igen.

Nu vill trafikforskare stänga påfarterna närmast stan för att råda bot på trängseln.

-De boende där har ju pendeltåg och tunnelbana som alternativ, säger forskaren Arne Carlsson till Svenska Dagbladet.

bara 19 km i timmen På morgnarna är hastigheten på Essingeleden så låg som 19 kilometer i timmen. Och det är den nyöppnade Södra länken som bär skulden.
bara 19 km i timmen På morgnarna är hastigheten på Essingeleden så låg som 19 kilometer i timmen. Och det är den nyöppnade Södra länken som bär skulden.

Sedan Södra länken öppnades har Essingeleden blivit rena trafikproppen. Mellan Bredäng och Nyboda har hastigheten på morgnarna sjunkit till 19 kilometer i timmen.

"Sväljer inte mer"

-Essingeleden kan inte svälja mer bilar i rusningstrafik, då är frågan om bilisterna från Södra länken ens kommer upp på leden, säger Arne Carlsson, forskningsledare på Väg- och Transportforskningsinstitutet, till tidningen.

Problemen är störst i norrgående riktning: restiden har blivit tre gånger så lång och bränsleförbrukningen har mångdubblats.

Nya leder krävs

För att komma till rätta med problemet tror Arne Carlsson att det kan bli nödvändigt att stänga påfarterna närmast stan, till exempel den från Västberga allé.

-I det korta perspektivet måste tillgängligheten till Essingeleden begränsas. I det långa perspektivet måste helt nya leder skapas, säger han. (Svenska Dagbladet-Aftonbladet)

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Trafik