Fetma – växande problem bland husdjur i Australien

NYHETER

Onyttig mat, sterilisering och för lite motion orsaken

Befolkningen i Australien blir allt fetare - precis som deras husdjur.

Nya siffror visar att över 40 procent av hundarna i landet är för tjocka.

En tredjedel av missarna är också alldeles för mulliga.

Foto: sådan herre - sådan hund I takt med australiensarna själva blir allt tyngre, lägger även deras husdjur på hullet. Brist på nyttig mat och motion är orsakerna.

Alla som har husdjur vet att det kan vara svårt att motstå bedjande djurögon vid matbordet. Det är lätt att döva det dåliga samvetet efter en dag borta genom att ge kissen räkor och tonfisk i stället för torrfoder.

Men husdjur är precis som vi; onyttig mat och för lite motion gör dem tjocka.

Australiens djurskyddsförbund, RSPCA, är allvarligt bekymrade över situationen, skriver VG nett. Mellan 40 och 44 procent av landets hundar är överviktiga och detsamma gäller för över en tredjedel av katterna. Orsaken är för mycket mat, sterilisering och ingen motion. Befolkningen i Australien blir allt fetare och detta har ett direkt samband med deras husdjurs vikt. Tjock matte eller husse= tjockt husdjur.

Förutom att de tjocka husdjuren inte orkar röra sig så mycket, är övervikten en hälsofara. Överviktiga hundar och katter löper stor risk att få diabetes, ledbesvär och hjärt- och leverproblem.

Veterinär Johan Beck-Friis säger att situationen ser något bättre ut i Sverige även om det finns tjocka husdjur även här.

- Den senaste siffran jag hörde var att runt 25 procent av svenska hundar är överviktiga. När det gäller katter vet jag inte, men jag tror att katter inte lika lätt blir tjocka som hundar blir. Katter är kräsnare, säger han.

För att undvika att hunden eller katten blir för trind är det viktigt att inte ge husdjuren mellanmål.

- Ge inte hunden eller katten en bullbit när du själv fikar, det är en björntjänst, säger Johan Beck-Friis.

Anna Lindström