Planer på terrorattack avslöjade i Kanada

NYHETER

Misstänkt terrorgrupp gripen – skulle spränga delar av Toronto

Foto: på vakt Poliser stod under gårdagen på vakt utanför officiella byggnader i Toronto. Detta efter att polisen avslöjat omfattande terrorplaner.

De skaffade tre gånger mer sprängmedel än Oklahoma-bombarna.

Målet var att bomba mål i Toronto.

Tolv vuxna män och fem ungdomar har gripits i den största terrorrazzian någonsin i Kanada.

Foto: Polisen visade vid en presskonferens upp några av de bevis de säkrat vid razzian, bland annat en mobiltelefon som riggats för att kunna detonera en bomb.

De avslöjade terrorplanerna offentliggjordes på lördagen av polisen i Kanada.

På lördag eftermiddag lokal tid ställdes tolv av de gripna inför häktningsdomstolen i Brampton strax utanför Toronto.

Säkerhetspådraget runt domstolen var omfattande, med prickskyttar på tak runtomkring och tungt beväpnad polis runt byggnaden, rapporterar AP.

Detonera med mobil

Totalt 17 personer, varav tolv män i åldrarna 19-43 år, har gripits i den mest omfattande razzian någonsin av landets anti-terrorgrupp. Cirka 400 poliser deltog i räden. Bland det som beslagtogs finns förutom skjutvapen och kamouflagekläder även material för tillverkning av bomber, inklusive mobiltelefoner som riggats för att kunna detonera bomber.

Enligt polisen har de planerat attacker inspirerade av al-Qaida. Däremot har man enligt polisen inte hittat någon direkt koppling till Usama bin Ladins terrornätverk.

Samtliga gripna uppges vara kanadensiska medborgare med "varierande bakgrund".

- De här personerna var redo att begå terrorbrott mot sitt eget land och sitt eget folk, säger Kanadas premiärminister Stephen Harper i en kommentar.

Tre ton sprängmedel

Myndigheterna kallar det den mest omfattande terrorattacken sedan dåden mot USA den 11 september 2001.

- Den här gruppen utgjorde ett verkligt och mycket allvarligt hot. De hade både möjlighet och vilja att utföra terrordåd, säger Mike McDonnell, talesman för Kanadas kungliga ridande polis i ett uttalande.

Polisen slog till när gruppen började förbereda tillverkning av bomber. Bland beslagen finns bland annat tre ton ammoniumnitrat - konstgödsel.

- Som en jämförelse kan nämnas att bomben i Oklahoma, som dödade 168 människor, var gjord av ett ton ammoniumnitrat. Det här var tre gånger mer, säger McDonnel.

Attack mot polisen

Enligt ansvariga vid anti-terrorenheten inleddes operationen sent på fredagen lokal tid.

De gripna sägs ha tränat vid ett hemligt regelrätt terroristläger norr om Toronto.

Enligt polisen planerade gruppen en rad bombdåd i Toronto, bland annat mot polisens underrättelseenhet.

Övriga mål har inte offentliggjorts, men offentliga byggnader pekas ut. Däremot dementerar polisen uppgifter om att bussar eller andra allmäna transportmedel skulle attackeras.

Polisen i Kanada vill inte kommentera om tillslaget i Toronto har samband med brittiska polisens razzia mot en fastighet i London på fredagen. Två män greps och en av dem skottskadades i samband med tillslaget. Bägge anklagas för inblandning i planering av terrordåd.

Caroline Olsson