Internetcaféer stoppas?

NYHETER

Kammarrätten: Datorerna är ”spelautomater” - nu krävs specialtillstånd

Efter två års förhandlingar har kammarrätten fattat sitt beslut: en internetcaféägare i Örebro måste ha tillstånd för in verksamhet. Domen börjar gälla om tre veckor och kan bli vägledande för framtiden.

- Dagens spelcaféer kan jämföras med forna tiders flipperhallar, därför ska tillstånd krävas, säger Gunilla Paulsson-Lindberg på Lotteriinspektionen.

Fallet som nyligen avhandlats i kammarrätten i Jönköping tog sin början i Örebro för tre år sedan.

Leif Andersson som då var tillståndsansvarig i kommunen krävde att en man som drev ett internetcafé skulle ha tillstånd för sin verksamhet.

- Jag tyckte att om man i förvärvssyfte tillhandahåller datorer för spel måste man ha tillstånd för detta, vilket man måste för andra typer av spel.

Drabbar spelcaféer

Både länsrätten och länsstyrelsen gav dock caféägaren rätt. Leif Andersson överklagade till kammarrätten som nu gett honom rätt.

- Det känns bra. Anledningen till att caféägaren fick rätt tidigare var automatspelslagen från 1982. Den skrevs när flipperspelen var populära. Där finns en beskrivning av ett flipperspel och det står att man stoppar in pengar genom ett myntinkast, säger Leif Andersson.

Länsrätten och länsstyrelsen menade då att eftersom det inte finns några myntinkast på en dator kan de inte jämställas med automatspel.

- Men det spelat ju ingen roll om man betalar över disk eller med kort, säger Leif Andersson.

Gunilla Paulsson-Lindén är chef för Lotteriinspektionens tillstånds-och tillsynsmyndighet som ska se till att lagen efterlevs.

- Det vi ska göra är att rikta in oss på renodlade spelcaféer. Vanliga internetcaféer som till exempel de som finns på vissa 7-Elevenbutiker och centralstationer kommer vi inte att bry oss om, säger hon.

Anna Lindström