Bygg trendigt i sten & betong

Vill du vara trendig ska du bygga ett hus i sten eller betong. Arkitekter har länge varit svaga för sten och det sprider sig till oss vanliga hus-köpare också.

Foto: börje thuresson
Foto: börje thuresson
Göran Sonnesjö framför huset i Åkersberga.

Stenhus är fortfarande ovanliga i Sverige. Ungefär 95 procent av våra hus är av trä – jämför det med Danmark där 80 procent är stenhus.

I Tyskland byggs också nästan allt i sten för att minska brandrisken.

– Ett hus i sten varar för evigt, säger Bo Göran Hellers, professor i arkitektur och konstruktion på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm.

Han bor själv i ett hus som är byggt helt av natursten, tegel och betong men säger att trähus är helt överlägsna när det gäller drifts­ekonomin. Något som förstås väger tungt för många husköpare nu när elen är så dyr.

Monteras på plats

Vill man ha bra värmeisolering men ändå stenkänsla kan man välja ett mellanting mellan trä- och stenhus, se mer i artikeln intill. Väggarna gjuts då i betong på en fabrik innan de monteras i huset. Varje väggsektion väger mellan 3 och 12 ton och är kompletta med isolering.

– Jättemånga är intresserade av betonghus men de tror att det är så exklusivt och dyrt att de inte har råd med det, säger Veronica Jonasson, marknadschef på Finja där husets väggar gjutits.

Marginellt dyrare än trä

Hon säger att skillnaden i kostnad för en vanlig trävägg och en som är gjord i prefabricerad betong är ungefär 8 procent. Kostar träväggarna till exempel 100 000 kronor skulle betongväggarna gå på ungefär 108 000 kronor.

Då får man väggar i brandsäkert material som inte behöver målas om vart tionde år för att hålla. Nackdelen är att man måste vara absolut säker på var fönster, dörrar och eluttag ska sitta vid beställningen. När väggen väl är gjuten går det inte att ändra.

Anna Björe (hemotradgard@aftonbladet.se)

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård