Här jagar de smittan i Sverige

NYHETER

OTTENBY

Här går larmet om den dödliga fågelinfluensan når Sverige. På Ottenby fågelstation fångar man varje dag in änder och tar prover på deras avföring.

Foto: Gabriel Norevik undersöker en fågel i Ottenby.

Vilda änder från drabbade områden i Ryssland flyttar på hösten till Västeuropa där de övervintrar. På vägen passerar de Öland.

- Fågelstationen vid Ottenby är vårt "early warning system" (tidig varning), säger infektionsläkaren och ornitologen Björn Olsén.

Prover varje år

-Sedan 2002 tar vi varje år prover på över tusen änder för att kontrollera vilka influensavirus de bär på, säger Björn Olsén.

Aftonbladet följde i går med fågelstationens platschef Johan Stedt och hans team när de tog prover.

Även om de betonar att risken för smittspridning till människa är mycket liten tar de inga risker, utan använder plasthandskar och tar proverna utomhus för att ha bra ventilation.

-Vi träffar ofta på änder som är smittade av olika influensavirus, men hittills har vi inte konstaterat något fall av den farliga varianten H5N1, säger Johan Stedt.

Men analyssvaren dröjer upp till en vecka. Därför kan den farliga virusvarianten ha nått Sverige, utan att vi ännu vet det.

Liten risk

Om en and som bär på den dödliga fågelinfluensan kommer till Sverige är risken ändå liten för att det ska bli en allvarlig epidemi, enligt Björn Olsén.

-I Sverige har vi inte den tätheten i tamfågelbestånden. Det går att isolera smittade bestånd.

Per-Ola Ohlsson