Fuskjägare ska stoppa myglet

NYHETER

Försäkringskassan tredubblar jakten på fifflare

Nu dras snaran åt.

Myglarna ska bort.

Försäkringskassan tredubblar sin armé av fuskjägare.

Foto: Storsatsning Försäkringskassan har nyrekryterat 50 nya fuskjägare för att fånga in bluffmakarna i försäkringssystemet. ”Pengarna ska gå till dem som behöver det”, säger Gunn Franzén Ljung, försäkringschef.

Jakten på bidragsmissbrukare intensifieras. Försäkringskassan utökar sin personalstyrka rejält – 20 fuskjägare ska bli 70 i Stockholms län.

Svårare att få pengar

–?Pengarna ska gå till dem som behöver det. Det är viktigt för allmänheten att pengarna används rätt, säger Gunn Franzén Ljung, försäkringschef.

Under 2001 krävde Försäkringskassan tillbaka 4,5 miljoner kronor för felaktigt utbetalda pengar. 2005 var siffran cirka 31 miljoner kronor.

Och under 2006 ska fuskarna få slita hårdare än någonsin för att komma undan. De som åker fast för att missbruka systemet väntas öka ofantligt.

–?Ju mer man tittar och letar desto fler fuskare hittar man. Fusket är ett stort problem och det är bra att vi blir fler kontrollanter, säger handläggaren Daniel Johansson.

2 515 fall

Främst är det två typer av kategorier som utnyttjar systemet. De som behöver dryga ut sin skrala inkomst och de som redan bedriver kriminell verksamhet.

Under förra året upptäcktes 2?515 fall av misstänkt bedrägeri.

–?Hur många fall vi hittar i år är svårt att säga nu, men det är viktigt att vi utreder hur många fuskarna är. Det finns ett stort mörkertal, säger Åke Kärnell, chef på juristenheten.

Fusktoppen

Jonas Andersson