Politik für alle

Foto: Alla ska med Är du industrimagnat? Eller arbetare? Tillväxtivrare? Miljönisse? Grattis! Då kan även du bli socialdemokrat.
NYHETER

Lukas Moodyssons nya film "Container" visades på filmfestivalen i Berlin häromdagen. Huvudperson är en ung kvinnas själ i en halvfet mans kropp. Vi får också se ravioli flyta runt i ett smutsigt badkar och människor som slickar på mobiltelefoner.

"Vad handlar filmen egentligen om?", frågade reportrar på presskonferensen efteråt. "Vad tycker du den handlar om?", frågade Moodysson tillbaka.

Det är mycket sådant nu.

Fråga: Var var statssekreterare Lars Danielsson på annandagens morgon?

Svar: Tja, var tror du att han var?

Fråga: Varför ringer kabinettssekreterare Hans Dahlgren inte utrikesminister Laila Freivalds?

Svar: Vad upplever du som en bra förklaring?

Fråga: Vad ska vi egentligen dra för slutsatser av de här KU-förhören?

Svar: Vad vill du dra för slutsatser?

Den här veckan är det final i KU och kanske kommer vi att slippa se Göran Persson pipa med flickröst ur ett badkar med ravioli eller Laila Freivalds slicka på sin mobiltelefon. Men alldeles säkra kan vi inte vara. Utom på en sak: allt kommer att förbli flytande. Vi får alla hitta på våra egna svar.

Vilket leder till veckans andra stora händelse: med början i morgon har LO och socialdemokraterna val-upptakt i Örebro. Det blir åldringsvård och grönt folkhem, det blir arbete och skola, det blir ombudsmän, fackordföranden och lunchpaket. Det blir antagligen ballonger till barnen. Det är säsongens första stora marknadsförings-event. Vi ska få årets svar på frågan "vilka är socialdemokraterna?".

Och svaret? En gissning:

"Vilka vill du att de ska vara?"

Tryggt statsbärande? Javisst! Radikal opposition? Självklart: Marita Ulvskog! Tillväxtorienterat? Jodå, det går bra för Sverige! Miljöaktivistiskt? Gröna folkhemmet! Medkännande? Alltid! En snut vid varje knut? Thomas Bodström! Landsfaderligt? Patriarken Göran Persson! Feministiskt? Kvotera, kvotera!

"Stolt men inte nöjd", var den slogan som LO och sossarna valde förra gången. En elegant sammanfattning av samhällsbärande opposition, eller progressiv konservatism, om man så vill. Den här gången ligger "Alla ska med" bra till. Löftesrikt som en Bindefeld-inbjudan till "Alla var där".

Men vart ska vi alla med?

Tja, vart vill du?

Vanligtvis säkra källor

Du & jag

Här får du svar på dina mest intima frågor om politik. Mejla till [email protected]

Johan Hakelius