”Syrien gjorde inget för att skydda ambassaden”

NYHETER

Danske ambassadören försökte larma myndigheterna

DAMASKUS

Inget gjordes från syrisk sida för att skydda den danska ambassaden i Damaskus, hävdar Danmarks ambassadör i Syrien Ole Egberg Mikkelsen.

Dansk ambassadpersonal gjorde under lördagen upprepade försök att uppmärksamma de syriska myndigheterna på att en stor demonstration var under uppsegling.

Men det som sedan hände visar att det inte gjordes något från syrisk sida för att skydda ambassaden, säger Mikkelsen till Ritzau.

Ambassadbyggnaden, där även Sveriges och Chiles beskickningar finns, stormades och sattes i brand av arga demonstranter på lördagseftermiddagen sedan de till en början fredliga demonstrationerna urartat.

Lördagen var en ledig dag och ingen ambassadpersonal uppges ha befunnit sig i byggnaden.

– Vi från ambassaden sida, det vill säga jag personligen, underrättade de syriska myndigheterna om att en stor demonstration var i antågande, och jag uppmanade dem i flera omgångar under loppet av eftermiddagen att säkra nödvändigt beskydd av både ambassaden, bostäderna och det danska institutet i Damaskus, säger han.

Som vi kan se var det som de syriska myndigheterna gjorde inte tillräckligt, tillägger han.

Ambassadens viktigaste uppgift nu är att få ut de 70 till 80 danska medborgarna ur landet, säger Mikkelsen. En del har redan lämnat landet, däribland familjemedlemmar till ambassadanställda. De som är kvar uppmanas att hålla sig inomhus.

Läs också:

TT-Ritzau