USA utvecklar robotsoldater

Publicerad:
Uppdaterad:

I april börjar de användas i Irak

Inom tio år kommer den amerikanska militären att ha en stridande robotarmé på slagfältet.

Teknologiska framsteg låter robotarna jaga och döda fiender - medan deras mänskliga herrar sitter på säkert avstånd med fjärrkontrollen i hand.

De amerikanska myndigheterna har pumpat in enorma summor i projektet Future Combat Systems, rapporterar Sky News. Hela 876 miljarder svenska kronor har det kostat, vilket gör det till det dyraste amerikanska militära projektet någonsin. Men det ger utdelning. Företrädare för projektet säger att man gör snabba framsteg.

Hundratals robotar används redan av den amerikanska militären, om än inte i strider. I Irak gräver robotar upp minor och i Afghanistan letar de igenom grottor och vaktar vapenförråd. Men snart blir det ändring. I april kommer en beväpnad version av minröjarroboten - med kapacitet att avfyra 1000 skott per minut - att börja användas i Bagdad.

Den en meter långe ”soldaten” kommer att vara utrustad med larvfötter, nattvision och fastmonterade automatvapen.

— De blir inte hungriga. De blir inte rädda. De glömmer inte bort sina order, säger Gordon Johnson från Pentagon till New York Times.

— De bryr sig inte om killen bredvid just blivit skjuten. Kommer de att göra ett bättre jobb än människor? Ja.

Experter säger att de nya robotgenerationerna kommer ha mänskliga förmågor som att tänka, se och reagera.

De första modellerna kommer bara att avfyra sitt vapen om operatören trycker på en knapp efter att han identifierat ett mål på sin videoskärm. Att ha automatiserade robotar skulle spara amerikanska liv men skulle samtidigt pressa upp försvarsbudgeten med 20 procent.

Karl Thor

Publicerad: