”Han ger aldrig upp”

avZendry Svärdkrona

Mia Eriksson, kvinnan i ”Gömda” chattade med läsarna

Mia Eriksson har berört mängder av läsare med ”Gömda och ”Asyl”.

Nu kommer hon med boken ”Mias hemlighet”, skriven med Aftonbladets Kerstin Weigel som redaktör.

Läs om hennes liv nu och synen på Sverige i chatten med Aftonbladet läsare.

   Mia Eriksson säger: Hej, nu är jag här! Jag sitter på kontoret hemma i USA och familjen sover.

Ekman säger: Hej Mia, läser just nu din bok "Mias hemlighet", den verkar bra! Kommer du någonsin att framträda med bild?

   Mia Eriksson säger: Det kan jag inte svara på idag, det beror på hur riskerna är för mig. Men det är inte otänkbart, någon gång i framtiden.

Cilia säger: Vad gör du om dagarna? Jobbar du?

   Mia Eriksson säger: Jag jobbar med att skriva en ny bok, jag tänker mig att den ska heta Mina systrar, på liv och död. den handlar om andra kvinnor jag träffade under mina år som gömd.

anna säger: törs du någonsin flytta till sverige eller trivs du så bra där du är att du inte vill hit?

   Mia Eriksson säger: Jag kommer aldrig att flytta tillbaka. På grund av säkerhetsaspekten. Men framförallt har jag mina barn och min man här. Jag trivs i mitt nya hemland. När jag var på ett kort besök i Sverige nyligen, i förra månaden, längtade jag tillbaka till USA...

Tony säger: hej! har last bada dina bocker och tyckte dom var shitbra, vet du vad din exman gor idag? tror du han fortfarande ar efter dig eller har han gett upp tro?

   Mia Eriksson säger: Han ger aldrig upp. Jag vet att han inte arbetar, han är fortfarande kriminell och arbetar inte.

Kalle banan säger: Har endast läst boken "gömda"... Det var den första boken jag läst som berört mig överhuvudtaget. Har din inställning till invandrare i allmänhet ändrat pga. det du upplevt?

   Mia Eriksson säger: Ja, det måste jag säga. Tyvärr. Jag tror jag är mer försiktig mot alla främlingar överhuvudtaget.

Tim säger: Hej Mia, min flickvän har läst alla böckerna och hon undrar hur dina känslor kan vara så kalla för Anders i sista boken med tanke på allt han har offrat för dig

   Mia Eriksson säger: Jag tycker inte de är kalla. Vi har en syskonkärlek, det hade vi under många år, men vi förlorade kärleken - inte bara jag! - och det är därför vi skilde oss.

säger: Känner man nånsin att "man gått vidare" efter en sån här händelse eller kommer den alltid att spöka med dig? Du är en inspiration till alla kvinnor, misshandlade eller ej!!

   Mia Eriksson säger: Den kommer alltid att spöka. Men samtidigt utvecklas jag, livet går vidare. Upplevelserna finns i bakhuvudet och jag drömmer ibland hemska drömmar, jag accepterar det, måste acceptera det, för att kunna fortsätta leva. Detta är svårt att förklara.

Andrea säger: Fattar inte att Sverige inte kunde skydda er mer! Helt förkastligt! Vet du om din exman har försökt hitta dig i USA? Hur mår dina föräldrar? Hotar han dem fortfarande? Lycka till!

   Mia Eriksson säger: Jag vet inte om han försökt, ett tag gick ryktet att jag lever i Norrland! Så han vet inte riktigt. Mina föräldrar mår ganska bra, men de har förlorat en dotter. Idag kan vi ändå ha kontakt och nyligen träffade jag min pappa för första gången på tio år!

Linda säger: Jobbar du extra eller hjälper till på kvinnojourer i Usa? Du har ju en del erfarenheter att dela med dig av.

   Mia Eriksson säger: Jag hjälper just nu en annan kvinna som flytt till USA, hon finns med i nya boken Mias hemlighet. Hon har det jättejobbigt och det tar mycket av min tid.

Fredrik säger: varför ville du inte fortsätta samarbetet med Liza Marklund?

   Mia Eriksson säger: Liza hade inte tid att skriva böcker med mig, hon har börjat jobba med en ny Annika Bengtzon-bok.

apan säger: är du och liza marklund vänner privat?

   Mia Eriksson säger: Ja, vi är vänner. Men det har också varit roligt att stå på egna ben och skriva själv.

anna säger: tror du din ex är mera sur när du tjänar pengar på era liv i dina böcker?

   Mia Eriksson säger: Den frågan går inte riktigt att svara på. Han kan inte vara säker på att jag är jag.

sandra säger: Jag förstår om du har hört det här ett antal gånger.. men förvånas fortfarande över hur stark människa du är, du har gett mig mycket styrka i svåra tider och just det att du valt att gå ut och berätta om ditt liv, du hjälper många andra. TACK!

   Mia Eriksson säger: Man blir stark när man har barn. Utan Emma och Robin hade jag gått under, men jag gör allt för mina barn. Jag har funderat på varför en del går under medan jag klarat mig. Men det enda jag kan komma på är kraften barnen ger mig, annars hade jag lagt mig ner och dött. Sådana tankar hade jag ibland, om sanningen ska fram.

Anders säger: Vilka har du svårast att lita på; män eller det svenska systemet ? Lycka Till!!

   Mia Eriksson säger: Män. Utan tvekan. Jag föredrar alltid att tala med kvinnor. Inte så att jag hatar män - men jag är försiktig. Exempelvis vill jag alltid bli intervjuad av kvinnor. jag är en knepig person, kanske?

kikki säger: Jag har själv inte läst dina böcker. Vad är dina argument för att jag ska göra det?

   Mia Eriksson säger: För att få en insyn i hur handikappat svenska samhället är när det handlar om förföljelse av kvinnor. Alla ville mig så väl, men klarade inte av att skydda mig. Du kan även få lära dig något om kulturkrockar.

Janni säger: Jag håller med dig Mia, om jag inte haft min dotter skulle jag nog inte orkat ta mig ur vårt förhållande. Men han jagar mig fortfarande sedan 2,5 år nu.

   Mia Eriksson säger: Det gör mig ont att höra det. Mitt råd är att acceptera situationen och leva så gott du kan. Det är hemskt att behöva säga det, men så är det. En del fall går inte att lösa.

Ekman säger: Det borde spelas in filmer byggda på dessa tre böcker tycker jag, vad anser du?

   Mia Eriksson säger: Det är tal om det, men ingenting är klart.

säger: Hur kommer det sig att du nu vågar tala om att du finns i USA?

   Mia Eriksson säger: USA har 52 delstater. Ingen här vet min bakgrund.

säger: linda säger: Har du träffat din äldsta son något mer?

   Mia Eriksson säger: Han är faktiskt här med mig just nu! Det är konstigt att börja lära känna en vuxen son, och avståndet är långt, vi får liksom börja om varje gång. Så fort vi börjar känna oss som mamma och son måste han resa tillbaka. Det är en jätteknepig situation även om jag är lycklig över att vi trots allt har kontakt.

anna säger: Hej Mia! jag har många gånger funderat över vad jag kan göra som medmännsika, för att hjälp andra kvinnor i sverige som är utsatta för samma problem som dig?

   Mia Eriksson säger: Du kan bli volontär på kvinnojouren, de gör ett jättebra jobb. Du kan försöka förändra opinionen, så att det blir lättare att få hjälp och att det en gång för alla blir slut på det där pratet om "småbråk i hemmet".

Moderator säger: Nu är chatten med Mia över, tack för alla frågor!

   Mia Eriksson säger: Tack för alla frågor, helt underbart att få ha kontakt med läsare, ni ska veta att ni betyder jättemycket för mig, det är ett stort stöd att veta att så många läser och bryr sig. Sköt om er - själv går jag och lägger mig nu!