Junilistan får stöd av 18 procent

NYHETER

men nästan ingen vill rösta på fi

Foto: JUNI-JUBEL OCH FI-FIASKO Junilistans ledare Nils Lundgren och Lars Wohlin jublade efter EU-valet i fjol. I måndags bestämde de sig för att ställa upp i riksdagsvalet – och de kan få anledning att jubla igen. För Tiina Rosenberg (tv) och Feministiskt initiativ ser de mörkare ut enligt en färsk Sifo-undersökning.

Nära var tredje väljare kan tänka sig att rösta på politikens tre uppstickare.

Störst chanser har EU-kritiska junilistan. Hela 18 procent är beredda att rösta på dem enligt Aftonbladet/Sifo.

Foto: Klicka på bilden för att få fram en stor version

Den politiska kartan håller på att ritas om. De traditionella partierna utmanas av uppstickande, tvärpolitiska nischpartier.

Enligt Aftonbladet/Sifo kan 31 procent av väljarna tänka sig att lägga sin röst på någon av nykomlingarna i svensk politik. Bara två tredjedelar säger att de tänker hålla sig till de gamla partierna.

Braksuccé – igen?

Junilistan. Junilistan gjorde braksuccé i valet till EU-parlamentet förra året. I måndags bestämde sig partiet för att ställa upp även i riksdagsvalet 2006.

Enligt Aftonbladet/Sifo är hela 18 procent av väljarna beredda att rösta på dem. Det är en statistiskt säkerställd uppgång, 7 procentenheter, jämfört med en liknande mätning som gjordes i mitten av september.

Inte modern

Junilistans frontfigur är Nils Lundgren, 69, tidigare bankekonom och nu ledamot av EU-parlamentet. Han passar inte alls in på beskrivningen av en modern, karismatisk politiker.

Men uppenbarligen uppfattar väljarna hans prudentliga istadighet som trovärdig.

EU-motståndet har inte heller gjorts alltför utmanande. Unionen ska finnas, men veta sin plats.

Feministiskt initiativ. Euforin visste knappt några gränser när Gudrun Schyman i december väckte tanken på att bilda ett feministiskt parti. 22 procent påstod då att de var beredda att rösta på ett sådant parti.

I dag har stödet nästan helt försvunnit. Bara 4 procent säger sig fundera på fi-valsedeln. Att stödet är nästan lika stort bland män som bland kvinnor skvallrar om att partiet missat sin främsta stödtrupp – kvinnor i offentlig sektor med låg lön och osäkra anställningsförhållanden.

Bisarrt årsmöte

Debatten om extremfeminismen efter SVT-dokumentären ”Könskriget” och det bisarra årsmötet för en månad sedan är de främsta förklaringarna. Det blir svårt, sannolikt omöjligt, för fi att återerövra det stora stöd partiet hade.

Partiet finns inte – än

Sjukvårdspartiet. Undersökningens största sensation står sjukvårdspartiet för. Hela nio procent är beredda att rösta på det.

Men något nationellt sjukvårdsparti finns inte än. Beslut om att bilda ett sådant tas först nästa helg när en rad lokala sjukvårdspartier bestämmer om de ska gå ihop och ställa upp i riksdagsvalet. Störst är sjukvårdspartierna i Norrbotten, Värmland och Västra Götaland.

Om sjukvårdspartiet bildas ser det ut att bli en betydligt större konkurrent om kvinnorösterna än fi. Hela 13 procent av kvinnorna kan tänka sig att rösta för vården. Antar Persson och Reinfeldt utmaningen?

Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 1?000 personer över 18 år sent i går kväll.

Lena Mellin