Nyheter

Ohly hotade inför döva öron

NYHETER

Ingen hörde hans ultimatum till Persson om EU-konstitutionen

Vänsterpartiledaren Lars Ohly hävdar att han vid mötet med statsminister Göran Persson på onsdagen krävt att ratificeringen av EU:s konstitution stoppas.

Men Persson säger sig inte ha hört något sådant krav från Ohly.

Inför frukostmötet mellan statsministern och ledarna för de två samarbetspartierna hade vänsterpartiet försäkrat att man skulle ta upp kravet på att Sverige ska stoppa ratificeringen av EU:s konstitution. Annars kommer partiet inte att vara med på en uppgörelse om statsbudgeten i höst.

Efter mötet uppgav Ohly att han "tydliggjort" kravet för statsministern.

Men statsminister Göran Persson säger att han inte hörde Lars Ohly säga något alls om konstitutionen på mötet.

- Det var Peter Eriksson som tog upp det och jag sade att vi inte har det på dagordningen den här frukosten, sade Persson till svenska journalister i Luxemburg efter mötet med EU:s nuvarande ordförande, Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker, på onsdagen.

"Märklig koppling"

Persson tycker, om Ohly nu skulle ha lyft frågan på mötet, att det är en märklig koppling Ohly gör.

- Vi har inget samarbete med v och mp om EU-frågor, sade Persson och undrar varför vänsterpartiet skulle vilja bryta samarbetet för en fråga som man inte samarbetar om.

Lars Ohly var efter frukostmötet dock säker på att statsministern hört honom.

- Jag är säker på att budskapet gått fram och ganska övertygad om att processen kommer att avbrytas, sade Ohly till TT.

Frukostmötet hölls för att diskutera statsbudgeten för 2006 som ska vara klar i början av hösten. Även finansminister Pär Nuder var med, men inte heller han uppfattade Ohlys krav.

- Nej, det var inget som jag hörde i alla fall. Vi hade ingen diskussion om konstitutionen. Statsministern gjorde väldigt klart att detta var en diskussion som handlade om budgeten, sade han.

Mummel

- Han mumlade något, men Göran Persson uppfattade det i alla fall inte, sade miljöpartiets språkrör Peter Eriksson, som tillade att Ohly kanske själv uppfattade sitt inlägg som ett ultimatum.

Budgetförhandlingarna mellan de tre parterna börjar i augusti. Då måste konflikten kring EU:s konstitution vara undanröjd, enligt Lars Ohly.

Regeringen har ännu inte satt ned foten i frågan om ratificeringen ska avbrytas sedan Frankrike och Nederländerna sagt nej till konstitutionen. Persson vill vänta till nästa vecka, då EU:s stats- och regeringschefer ska diskutera saken på ett toppmöte i Bryssel.

Nuder utgår från att samarbetet med vänsterpartiet och miljöpartiet fortsätter. Han vill prioritera åtgärder mot arbetslösheten i höstens budget och vill inte spekulera i om pengarna räcker till inkomstskattesänkningar eller höjt tak i sjukförsäkringen.

Lillemor Idling/TT Peter Wallberg/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter