Bourdain lagar mat på Berns

NYHETER

Stjärnkocken reser runt i Sverige

Stjärnkock och deckarförfattare.

Det är nog bara en enda man som kan trycka det på sitt visitkort.

Nästa vecka dyker han upp i Sverige.

Foto: STJÄRNKOCK Anthony Bourdains rör sig vant i köket. Hans bok ”Kitchen confidential” har filmats och blivit en komediserie.

Anthony Bourdain är mannen som driver Les Halles i New York, och flera andra restauranger runt om i USA. Han skriver också deckare, som ”Bone in the throat”, fast är kanske mest känd för bakom kulisserna-boken ”Kitchen confidential – en kocks bekännelser” som kom 2001. Bourdain, som är en man med många strängar på sin lyra, spelar dessutom in tv-program om mat världen över.

Står på författarscen

Under hans Sverigebesök nästa vecka kommer han att ägna sig åt alla sina inriktningar. Det blir ett gästspel på Berns den 2 november, med speciell à la carte-meny som serveras klockan 19.

Två timmar senare står han på scen, Internationell Författarscen har anordnat ett samtal mellan honom och Karsten Thurfjell från Sveriges Radio.

Äta ren i Kiruna

Dessutom kommer Bourdain och hans tv-team att resa runt i Sverige för att spela in inslag till ”Anthony Bourdain: No Reservations”. Bland annat kommer han att få lära sig att blåsa glas på Skansen, prova en Mårten gås-middag och äta ren i Kiruna. Snart kommer hans andra bok på svenska, med den kärnfulla titeln ”Anthony Bourdains franska kök – den klassiska bistromatlagningens recept, strategier och teknik”.

Sofia Larsson