Tobias: Hellre plugg än arbetslös

Foto: ÄNNU EN UTBILDNING Tobias Prag, 24, är högskoleutbildad maskiningenjör sedan i våras. Men han fick inget jobb, trots att han sökte ett par i veckan. Nu utbildar han sig inom tv-mediet. ”Om jag valt att vara arbetslös hade jag nog suttit hemma och tyckt synd om mig själv”, säger han.
NYHETER

Efter tre års ingenjörsstudier väntade – arbetslöshet.

Men Tobias Prag, 24, valde att sätta sig i skolbänken igen i stället för att leva på a-kassa.

Löv i sprakande höstfärger omgärdar Kaggeholms folkhögskola på Ekerö i Stockholm. Det är här Tobias Prag studerar för att ta ännu en examen, nu inom tv-mediet. Han är en av alla unga som valt att studera med lån från CSN i stället för att vara arbetslös.

– Efter att ha pluggat målmedvetet i tre år är man oerhört sugen på att jobba och göra något riktigt, säger han.

– Då blir det en antiklimax när man inser att man hamnar på soffan ändå ?

Kräver erfarenhet

Tobias Prag gick ut som maskiningenjör vid högskolan i Jönköping i våras. Därefter flyttade han och hans sambo till Stockholm och en andrahandsetta i Solna.

– Jag har sökt ungefär två jobb i veckan men fick inte ens komma på intervju. Arbetsgivarnas krav satte stopp.

I många platsannonser står det i klartext att arbetsgivaren inte anställer nyutexaminerade.

– Alla kräver arbetslivser­farenhet, ofta minst fem år. Man måste hela tiden kunna bevisa att man kan det man säger att man kan, inte bara genom fina betyg från skolan.

Tobias Prag har tidigare arbetat på ett par olika lager, både före och under studietiden i Jönköping. Sammanlagt i fyra år.

– Men sådan praktisk arbetslivserfarenhet räknas inte. Därför tror jag att det måste till mer traineeprogram och lärlingsjobb för att unga ska ha en chans.

Fullträff eller nitlott?

Flera av Tobias Prags tidigare studiekamrater har gjort samma val som han – att studera vidare.

–?Flera läser in en magisterexamen men säger att de hoppar av direkt om de får ett jobb.

Tobias Prag valde dock att helt byta karriär. Under studietiden jobbade han mycket med student-tv och fick där upp ögonen för yrket.

– Jag hoppas att kombinationen av mina båda utbildningar ska ge mig större chanser till ett jobb framöver. Teknik-tv ser man ju inte ofta – än så länge. Jag tror att världen ligger för mina fötter när jag är klar, säger Tobias Prag och tillägger med ett leende:

–?Eller så har jag dragit den största nitlotten någonsin. Ingenjörer och medieutbildade hade den högs­ta arbetslösheten av alla grupper i somras ?

Anette Holmqvist