Jimmie Åkesson

SVT fälls för avståndstagande vid slutdebatten

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

SVT fälls av Granskningsnämnden för att ha tagit avstånd från ett uttalande gjort av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i fjolårets slutdebatt.

Det uppger Ekot.

– För oss var det uppenbart att man agerade utanför sitt uppdrag om opartiskhet, säger SD:s presschef Henrik Gustafsson.

Det var i samband med slutdebatten mellan partiledarna den 7 september 2018 som Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson uttalade sig i integrationsfrågan.

”Bara invandrare får jobb så kommer allt att lösa sig – det har de sagt hela tiden. Det händer inte, det blir inte så. Därför måste man ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige” sa SD-ledaren enligt SVT i samband med att frågan diskuterades.

Centerpartiets Annie Lööf slog då näven i bordet och utbrast upprört:

– Men hur uttrycker du dig?

Efter att debatten var slut reagerade även SVT på uttalandet.

– Det var grovt generaliserande och SVT tar avstånd från det, sa programledaren.

Avståndstagandet försvarades med hänvisa till radio- och tv-lagens demokratiparagraf, som menar att programverksamheten ska präglas av ”principen om alla människors lika värde”.

Fälls för sitt agerande

Sverigedemokraterna i sin tur menade att SVT genom sitt avståndstagande i stället tog ställning mot partiet.

Under måndagen meddelade Granskningsnämnden, som är en del av Myndigheten för press, radio och tv, att SVT fälls för sitt agerande då det strider mot kravet om opartiskhet uppger Sveriges Radio Ekot.

I sin motivering uppger nämnden att sättet som SVT:s markering gjordes på riskerade att framstå som ett politisk ställningstagande, och att det spelade in att avståndstagandet gjordes i anslutning till en partiledardebatt.

SD:s presschef Henrik Gustafsson, säger att man välkomnar beslutet.

- SVT:s avståndstagande två dagar innan valet var inget mindre än en skandal. För oss var det uppenbart att man agerade utanför sitt uppdrag om opartiskhet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Stötta Rosa bandet med en vacker bukett – skicka ett blombud till någon här

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

SVT byter utgivare efter kritiken

ÄMNEN I ARTIKELN

Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna

Granskningsnämnden

SVT, Sveriges Television