Trudeaus vapendragare avgår

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Gerald Butts, Justin Trudeaus personliga sekreterare och en nyckelarkitekt bakom Liberalernas valseger 2015. Arkivbild.
Foto: Sean Kilpatrick/AP/TT
Gerald Butts, Justin Trudeaus personliga sekreterare och en nyckelarkitekt bakom Liberalernas valseger 2015. Arkivbild.

NYHETER

Gerald Butts, en av Kanadas premiärminister Justin Trudeaus närmaste män, avgår.

Butts anklagas för att ha pressat en minister att låta ett korruptionsanklagat företag slippa rättegång.

Butts anklagas för att ha pressat dåvarande justitieministern Jody Wilson-Raybould att låta företaget SNC-Lavalin Group komma undan med böter i stället för rättegång.

Byggföretaget var inblandat i en korruptionsskandal i Libyen, där höga tjänstemän ska ha mutats. SNC-Lavalin uppger att man velat undvika en korruptionsrättegång för att de chefer som misstänktes ha agerat felaktigt lämnat företaget och att man sedan dess sett över sina etiska riktlinjer.

Känt varandra länge

Jody Wilson-Raybould lämnade regeringen tidigare i februari sedan tidningen Globe and Mail rapporterat om turerna kring byggföretagets rättsprocess.

Gerald Butts är en av Trudeaus närmaste män och har rollen som hans privata sekreterare. De har känt varandra i mer än 25 år sedan de pluggade på universitet. Han anses vara en starkt bidragande orsak till att Trudeaus Liberalerna tog hem segern i valet 2015. Men det har även muttrats i partiets korridorer om att Butts haft för stort inflytande.

Oppositionen ställer krav

Butts nekar till att han eller Trudeaus stab skulle ha pressat ministern, men säger att anklagelserna stör Trudeaus viktiga arbete och att han därför hoppar av. Trudeau å sin sida har accepterat hans uppsägning, och tackar honom på Twitter för hans tjänster och vänskap.

Jody Wilson-Raybould håller sig tyst, och hänvisar till tystnadsplikten. Oppositionen, via den konservative ledaren Andrew Scheer, säger i ett uttalande att det är viktigt att hon får ge sin syn på saken och att Trudeau bör ge henne tillåtelse att göra det.

"Att Gerald Butts, den man som premiärministern haft störst förtroende för och som tjänat honom längst, avgår, avgör inte på något sätt den här frågan", säger han i uttalandet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN