Denver ska rösta om svampar

avTT

Foto: PETER DEJONG/AP/TT
Så kallade magic mushrooms odlas i Nederländerna. Nu ska Denver i Colorado, USA, rösta om en avkriminalisering av svamparna.

Invånarna i Denver, Colorado, ska få rösta om att nedklassa brott som rör hallucinogena svampar.

Skulle förslaget gå igenom skulle Denver bli första stad i USA där användande av svamparna inte längre leder till åtal.

Folkomröstningen ska ske i maj, men gäller inte en legalisering av svamparna, så kallade magic mushrooms. I stället handlar lagförslaget om att polis och domstolar kraftigt ska nedprioritera innehav, odlande och användande av narkotikan. Handel med svamparna ska däremot fortsatt bekämpas.

Folkomröstningen är ett resultat av att 5 500 personer i staden skrivit under en namninsamling om att den ska göras

”Många vill se ändring”

Mannen bakom initiativet, Kevin Matthews, säger till The Denver Post att han hoppas att förslaget öppnar för en debatt om droger och hur många som hamnar i fängelse på grund av dem, oavsett resultatet i maj.

– Det är många människor i vårt land som vill ser en ändring av narkotikalagarna, och i synnerhet för psykedeliska droger, säger Matthews, som påstår att han själv använder dem mot depression.

– Det finns ett stort stöd för förslaget och nu när det ska röstas om det har vi en rejäl chans att ha det här samtalet på en nationell nivå.

Borgmästaren säger nej

Kritiker har påpekat att staten Colorados legalisering av cannabis 2012 har lett till att personer med drogproblem har dragits till relativt drogliberala Denver. Stadens borgmästare Michael Hancock kommer dock att rösta nej.

"Han kommer inte att stödja förslaget", säger hans talesperson i ett uttalande.

Colorado var tillsammans med Washington först ut av delstaterna i USA med att legalisera innehav av cannabis 2012 och sedan dess har flera andra följt efter. 2014 blev det även lagligt att, under kontrollerade former, sälja och odla cannabis i Washington.

ARTIKELN HANDLAR OM

Denver

Colorado

Svamp

Narkotika