Fler kan kombinera lärarstudier med jobb

Av:  TT

Lärarutbildning på sena eftermiddagar och kvällstid varvas med halvtidsjobb som lärare. Med den modellen hoppas Malmö universitet locka nya lärarstudenter. Arkivbild.
Lärarutbildning på sena eftermiddagar och kvällstid varvas med halvtidsjobb som lärare. Med den modellen hoppas Malmö universitet locka nya lärarstudenter. Arkivbild.

Allt fler lärosäten erbjuder lärarutbildning där studier och arbete varvas, så att studenterna slipper ta studielån.

– Det ligger i tiden, säger utbildningschef Anders Olsson, Malmö universitet.

Högskolan Dalarna var först med arbetsintegrerad lärarutbildning. Förra året hakade Karlstad universitet och Mälardalens högskola på och i år ligger fler lärosäten i startgroparna, bland annat Malmö universitet som startar en sådan utbildning till hösten.

– Vi har en stor förhoppning om att nå nya målgrupper, till exempel yrkesväxlare, säger Anders Olsson.

Tanken är personer med andra yrken som vill sadla om till lärare ska kunna göra det utan att ta så mycket studielån.

I Malmö kommer utbildningen att inledas med ett års teoretiska studier till grundskolelärare. Sedan följer fyra år då utbildning på sena eftermiddagar och kvällstid varvas med halvtidsanställning som lärare. Villkoren blir desamma som gäller för andra obehöriga lärare.

Anders Olsson anser att upplägget ger fördelar för både studenterna och de kommuner som anställer dem.

– Våra studenter är de mest lämpade att vara obehöriga lärare. För kommunerna är det också ett sätt att se om sin framtida rekrytering.

Han ser även utbildningsmässiga fördelar.

– Vi kan spetsa utbildningen ytterligare genom att organisera det här och dra nytta av det, det blir som en fördjupad praktik.

Publisert:

LÄS VIDARE