Malmö

Malmöexplosion: Kan vara ett meddelande

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
Polisens bombtekniker på plats efter en detonation i ett trapphus i Rosengård i Malmö tidigt på söndagsmorgonen.

Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för detonationen i ett trapphus i Rosengård i Malmö. Boende vittnar om en kraftig tryckvåg men ingen person skadades fysiskt.

– Om det var riktat mot någon som bor i trapphuset har det ett högt signalvärde, säger polisens presstalesperson Fredrik Bratt.

Larmet om explosionen, som inträffade på ett våningsplan en bit upp i flerfamiljshuset, kom till polisen strax före klockan tre på söndagsmorgonen. Ingen person skadades fysiskt men detonationen orsakade materiella skador i trapphuset.

– Det behövs reparationer på en del dörrar men de boende har inte behövt evakueras, säger Fredrik Bratt.

Under natten har personal från nationella bombskyddet och polisens kriminaltekniker jobbat på brottsplatsen. Förhör har hållits med boende i huset. Ingen person är frihetsberövad i ärendet som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

– Om någon person kommit ut i trapphuset under detonationen hade det funnits risk för personskador, säger Fredrik Bratt.

Enligt Bratt har det förekommit flera detonationer i Malmö de senaste månaderna. Motivet till nattens explosion är dock oklar. Polisen vet inte om det handlar om ofog eller om det är riktat mot någon speciell peson.

– Om det är riktat mot någon som bor i trapphuset kan det vara menat som en signal eller ett meddelande. Har man för avsikt att verkligen skada någon gör man inte det med den här typen av aktioner, säger Peter Bratt.

Polisen ska nu utreda händelsen och bland annat kartlägga de boende i huset för att ta reda på om det kan vara riktat mot någon av dem.

– Men det är många frågetecken. Utredningen får visa vad som hänt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö