Skolan förbjuder märkesjackor – för att motverka mobbning

avMalin Wigen

Många elever kan känna press över att de måste bära märkeskläder, vilket kan vara svårt om man kommer från fattiga förhållanden. För att minska ojämlikheten har en högstadieskola i England förbjudit märkesjackor, skriver CNN.

För att motverka mobbning och statusjakt förbjuder en skola i Birkenhead i England elever från att bära dyra märkesjackor som Canada Goose och Moncler.

– Dessa jackor orsakar stor ojämlikhet mellan våra elever. De stigmatiserar elever och föräldrar som är mindre välbärgade och som kämpar ekonomiskt, säger rektorn Rebekah Phillips till CNN.

De svartlistade jackorna kan kosta tusentals kronor – priset kan ligga på en kostnad som motsvarar en månadshyra, enligt elever på skolan.

Förbudet som införs efter jul ska ha mottagits väl av föräldrarna. 

Det här är inte första initiativet skolan inför för att motverka klyftorna i skolan.

Förbud mot dyra pennfodral

För två år sedan introducerade man en skolväska för att minska kostnaderna för föräldrarna, då eleverna endast ville ha märkesväskor. Skolan har även skurit ned på dagar då eleverna får bära vad de vill i skolan. Detta efter att barn blivit nedtryckta på grund av kläderna de har på sig.

Foto: TT
Dyra jackor förbjuds efter jul.

Det nya förbudet mot dyra jackor är i linje med en växande rörelse i brittiska skolor där man vill skydda fattiga elever. Man har förbjudit dyra pennfodral och avrått lärare från att fråga elever vad de gjort under ledigheten – då alla inte har samma ekonomiska möjligheter. Detta ska ha lett till bättre närvaro hos fattiga elever och förbättrat beteende hos alla elever, skriver CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM