Rekordmånga sökande till polisutbildningen

Foto: Janerik Henriksson/TT
Rekordmånga sökte till polisutbildningen som startar nästa höst. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Antalet sökande till polisutbildningen som startar hösten 2019 var rekordhögt. 15 776 personer sökte utbildningen i november – drygt 4 000 fler än förra sökomgången som även den slog rekord.

Men det är många som inte håller måttet.

Ansökningsperioden till polisutbildningen hösten 2019 har precis tagit slut och det stora antalet sökande välkomnas av Stefan Wehlin, gruppchef på polisen HR-avdelning.

– Det är helt fantastiskt, säger han.

Han tror att de två rekryteringskampanjer polismyndigheten har drivit har varit en starkt bidragande faktor bakom ökningen. Den senaste lanserades inför höstens ansökningsperiod.

– Den fick ett stort genomslag. Det var väldigt många klick på våra filmer och mycket aktivitet på sociala medier, säger Stefan Wehlin.

Håller inte måttet

Dessutom menar han att polisen införande av två nya lärosäten från 2019, och fler distansutbildningsplatser, kan ha påverkat sökviljan.

Att antalet sökande är högt behöver dock inte betyda att det faktiskt blir fler färdiga poliser. Hösten 2018 antogs bara 791 personer till utbildningen, trots 9 594 sökande. Och förra veckan stod det klart att polisen minskat antalet platser vårterminen 2019 till 750. Trots att man tidigare tagit beslut om att 1 020 nya studenter skulle antas.

Att man inte lyckas fylla alla utbildningsplatser beror dels på att studenter hoppar av under utbildningen, dels på att de sökande inte håller måttet.

Tidigt att säga

Stefan Wehlin säger att det är alldeles för tidigt att säga hur många som kommer att antas till hösten 2019. Polisen ställer höga krav och de sökande måste klara varje enskilt prövningsmoment.

– Men givetvis är 15 776 ett bättre underlag för att vi kommer få fler i utbildning höstterminen 2019, säger Stefan Wehlin.

De som sökte till polisutbildningen nu i november ska senast den 10 december svara på en webbenkät, därefter kontrolleras bland annat de antagnas betyg. De som går vidare kallas till medicinsk och psykologisk prövning under våren.

Antagningsbesked skickas ut före midsommar nästa år.