Eleverna snattade i hans butik – då bjöd han skolan på grillfest

avEneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:

När Joakim Enerstrands butik utsattes för snatteri från en närliggande skola tog det väldigt hårt på honom. Hans lösning? En grillfest för alla skolans barn.

– Det är bra att vi får ett ansikte på varandra och det gör att hela centrum känns tryggare, säger Joakim Enerstrand.

I våras utsattes Joakim Enerstrands Ica-butik i Järfälla för stölder och för att råda bot på det hörde han av sig till skolan för att se om det fanns något de kunde hitta på tillsammans, vilket Fri Köpenskap skrev om först.

Syftet var att hitta ett lokalt samarbete med skolan som bara ligger några tiotal meter bort från butiken. Genom att skapa en relation med ungdomarna så är tanken att det kommer förebygga brott.

– Det är bra att vi får ett ansikte på varandra och det gör att hela centrum känns tryggare, säger Joakim.

Enerstrand berättar att Ica-butiken är liten och att hela centrumet dras ner av en sådan sak.

– Vi värnar om de här barnen och närområdet och vill att det ska vara ett bra centrum för alla. Skolan är jättefin och vi vill knyta an till den och se vad vi kan hjälpa till med, säger han.

1 av 3 | Foto: ICA NÄRA.

”Gör att hela centrum känns tryggare”

Förutom att det är roligt med nya bekantskaper menar Joakim att hans butik och skolans ungdomar kan dra nytta av varandra på flera sätt.

– Det är bra att vi träffas och pratar om hur det exempelvis är att vara företagare och vi kanske skulle kunna erbjuda praktikplatser framöver.

För Joakim var det viktigt att få möta alla ungdomar även om det är en liten del som ställer till med problem.

– Det är jättetråkigt att vara den som anmäler och får se när polis och föräldrar måste komma. Sen är det en väldigt liten bråkdel som gör det här, men vi ville satsa på hela skolan, säger han.

”Det var jättehäftigt”

Det hela blev en succé och en dag som Joakim kommer minnas.

– Det var jättehäftigt. Vi spelade hög musik på innergården, spelade spel och vi hade tur med vädret. Det var verkligen en jättebra stämning. 2 000 grillkorvar och en väldigt massa dricka gick åt, säger Joakim skrattandes.

Han har nu skapat sig många vänner och bekanta från skolan och hoppas på att det här ska vara startskottet på ett långsiktigt lokalt samarbete butiken och skolan emellan.

– Nu när vi ser varandra så hälsar vi på varandra. Det häftigaste är att det är en massa barn som kommer förbi butiken för att prata och är intresserade av oss. Det är verkligen fint.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Järfälla

Ica