Två döda, över 115 skadade i tågkrock i USA

TT

Publicerad 2018-02-04

Två personer omkom och över 115 personer skadades i en tågkollision i South Carolina i USA.

Minst två personer – en lokförare och en konduktör – omkom när två tåg kolliderade i Cayce i South Carolina i USA. Över 115 personer har skadats

– Skadorna varierar från skärskador och krosskador till allvarliga benbrott, säger Derrec Becker, informationsansvarig vid räddningsledningen i South Carolina, till nyhetsbyrån Reuters.

– Samtliga skadade har skickats till lokala sjukhus, tillägger han.

Lexington Medical Center i West Columbia har tagit emot 25 personer med lättare skador, säger en talesperson till ABC News.

Tidigare under söndagen angavs antalet skadade till 70.

"Ingen fick panik"

Olyckan inträffade då ett Amtrak-tåg på väg mellan New York och Miami krockade med ett frakttåg. Ombord fanns 139 passagerare och åtta tåganställda. CNN talade efter olyckan med passageraren Derek Pettaway, som låg och sov i en av tågets sovvagnar när olyckan inträffade.

– Ingen fick panik, säger han till tv-kanalen.

– Jag är ganska säker på att alla låg och sov och jag tror att de var chockade.

19 000 liter bränsle läckte ut vid kraschen, men enligt myndigheter föreligger ingen fara för allmänheten.

Fel spår

Den förmodade orsaken till olyckan är att frakttåget ska ha kört in på fel spår, men varför detta skedde är inte klarlagt.

USA:s president Donald Trump informeras regelbundet om utvecklingen, enligt Vita huset.

"Mina tankar och böner går till alla de offer som drabbades i tågkollisionen i South Carolina i morse", skriver Trump på Twitter.

Tågolyckan är den tredje som drabbat USA sedan december. I onsdags var ett annat tåg från bolaget Amtrak inblandat i en dödsolycka i West Virginia. På tåget befann sig ett stort antal republikanska toppolitiker. En person i en sopbil som tåget kolliderade med omkom i den olyckan.