Slog larm – ingen anmälan gjordes

NYHETER

Fritidsledaren åtalas för att ha förgripit sig på barn – i skolans omklädningsrum.

Hans kollegor slog larm till rektorn men inget hände.

– Man gjorde ingen anmälan och det är fel, säger kommunens kommunikationschef.

Foto: Aftonbladet
Fritidsledaren misstänks för en lång rad övergrepp.

En fritidsledare och ungdomstränare på en skola i Stockholmsområdet åtalades under tisdagen misstänkt för flera av grovt barnpornografibrott, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt övergrepp mot barn och kränkande fotografering.

Brotten ägde rum i skolans lokaler, under skoltid, i flera år.

– Det har pågått mellan vårterminen 2012 och höstterminen 2016 i bland annat skolans duschrum och omklädningsrum, säger Nicklas Englund, åklagare i ärendet. 

Enligt åklagaren har fritidsledaren, som är en man i 35-årsåldern, tagit på flera barns könsorgan, och fått dem att posera på ett sexuellt sätt. Dessutom har barnen ”halvlegat" och suttit nakna på honom. Allting filmades – mitt i skolan. Detta enligt misstankarna.

Polisen har identifierat 98 skolbarn. Åklagaren uppger att ännu fler barn har utsatts, men att man inte lyckats identifiera dem.

Skolpersonal slog larm till rektor

En del av bevisningen mot fritidsledaren är vittnesförhör med mannens kollegor. En av skolans idrottslärare berättar att hon en dag kom in i omklädningsrummet och såg hur fritidsledaren stod "med sin mobiltelefon framme och positionerat sig så att pojkarna behövde passera honom för att komma ut och in i duschutrymmet". En annan lärare berättar hur fritidsledaren brukade dröja sig kvar i omklädningsrummen efter idrottslektionerna, och "sitta på en plats där han såg när barnen kom ut från duschen".

Dessutom vittnar en kollega om att fritidsledaren var "fysisk med barn på ett sätt som fick henne att kontakta skolans dåvarande rektor".

Fortsatte arbeta ensam med barn

Kommunikationschefen i den aktuella kommunen berättar för Aftonbladet att det i efterhand framkommit att fritidsledares kollegor flera gånger slagit larm till skolans rektor – redan 2012 eller 2013. Men trots det tog rektorn inte vidare detta. Fritidsledaren fick fortsätta med att bland annat ansvara över duschande barn, enligt åklagaren.

– De har påtalat att de känt en oro över hur den här fritidsledaren har agerat tillsammans med barn. Rektorn har alltid skyldighet att utreda och anmälda till huvudmannen, men det kom aldrig någon anmälan. Förvaltningen fick aldrig kännedom om det.

– Någon form av utredningen gjordes, men man gjorde inte en anmälan och det är fel. Fast de här lärarna som gick till rektorn gjorde helt rätt och tog ansvar.

Hur kunde det pågå under så många år utan att någon märkte något?

– Vi ställer högra krav men det förekommer ensamarbete. Men huvudanledningen till att det har skett är att han varit förslagen och planerat stora delar av sitt liv för att begå de här handlingarna. Han har gjort det här även om det funnits en betydande risk att bli upptäckt, och han har haft ett riskbeteende och tagit chansen när den funnits.

Erbjuds krisstöd

Kommunikationschefen berättar att kommunen nu erbjuder stöd för skolans personal, barn och deras föräldrar.

– Vi alla är lika chockade av innehållet i åtalet. Den här personen ska aldrig mer jobba i närheten av barn, och stämmer anklagelserna så ska han hamna bakom lås och bom, och aldrig någonsin jobba med barn eller ungdomar säger han.

Fritidsledarens advokat, Hanna Lindblom, uppger att mannen erkänner att han smygfilmat barnen, och är väldigt ångerfull över det.

ARTIKELN HANDLAR OM