Ytterligare fyra greps för tårtattacken

NYHETER

16-åringen fortfarande anhållen - hotas av upp till sex års fängelse

Den 16-årige pojke som kastade en tårta på kungen sitter fortfarande anhållen.

Och i dag grep polisen ytterligare fyra personer.

– Vi vill förhöra dem och det kan bli aktuellt med ytterligare gripanden, säger Pål Sjölander, informationsansvarig vid Varbergspolisen.

Sekunden efter att 16-åringen kastat tårtan på Carl XVI Gustav greps han av Säpovakter.

- Han erkände högmålsbrott men blev lite chockad när han fick höra att det var ett sådant allvarligt brott. Han är nervös men ångrar sig inte, säger Ingegerd Schmidt.

Upp till sex års fängelse

Påföljden för högmålsbrott innebär upp till sex års fängelse.

- Straffsatserna är jättehöga, men jag kan inte tänka mig att han får fängelse, säger Ingegerd Schmidt, pojkens offentliga försvarare.

Enligt Schmidt hade 16-åringen inte planerat brottet någon längre tid utan tårtkastningen var en följd av "stundens ingivelse".

- Han tycker inte om kungafamiljen och auktoriteter. Han har vänsteråsikter och anser att det är fel att ha kungligheter eftersom alla är lika mycket värda.

Fler förhör

Under dagen kommer det att hållas fler förhör med 16-åringen.

- Men jag tror inte att han kommer att häktas. Det vore skillnad om han hotat kungen med en kniv, säger Ingegerd Schmidt.

Polisen i Varberg grep i dag ytterligare fyra personer för inblandning i tårtkastningen.

– Vi vill förhöra dem men jag kan inte säga varför. Vi är förtegna med uppgifter eftersom det kan komma att bli fler gripanden, säger Pål Sjölander, informationsansvarig vid Varbergspolisen.

Maria Gners