Självmordbombare dödade 24 i Tel Aviv

Svårt räddnings- arbete i kaoset

Räddningspersonal hjälper en skadad kvinna till sjukhus. De två bomberna skakade vid halvsjutiden ett område nära gamla busstationen i Tel Aviv.
Räddningspersonal hjälper en skadad kvinna till sjukhus. De två bomberna skakade vid halvsjutiden ett område nära gamla busstationen i Tel Aviv.

Två självmordsbombare slog i kväll till i Tel Aviv.

Den israeliska polisen uppger att minst 17 människor dödades och ett drygt 100-tal skadades.

En israelisk polisman mitt i förödelsen.
En israelisk polisman mitt i förödelsen.

De två explosionerna utlöstes av två självmordsbombare. De tog 22 människor med sig i döden och i telefonsamtal till nyhetsbyrån AFP tog både terrorgruppen Islamiska jihad och Hamas väpnade gren Izz al-Din al-Qassam på sig dåden.

De två bomberna skakade vid halvsjutiden ett område nära gamla busstationen i Tel Aviv. Enligt AP utlöstes den ena explosionen nära en snabbmatsrestaurang, ”McChina”.

En stor räddningsinsats inleddes, men många var så svårt skadade att deras liv inte gick att rädda. Dessutom försvårades arbetet när bilister på flykt skapade trafikstockning.

”Halva väggen ramlade på mig”

Grannar hjälptes åt att bära skadade till ambulanserna och arbetet drog ut på tiden. Dödssiffran steg också i omgångar och dussintals uppgavs vara skadade. TT rapporterar att tillståndet var allvarligt för sju personer.

Frisören Yitzhak Teva blev vittne till explosionen. Han stod och klippte när smällen kom och fick lättare skador.

- Halva väggen ramlade ned på mig och jag är täckt av glassplitter, säger han till AP.

- Jag stängde salongen och då kom nästa explosion.

I augusti dödades tolv människor när en självmordsbombare slog till mot samma område i staden. Dagens bombdåd var de första i Tel Aviv sedan i november.

Anna Lindh fördömer

Utrikesminister Anna Lindh fördömde på söndagskvällen attentaten.

”Jag fördömer på det skarpaste kvällens palestinska terrordåd vid en busstation i Tel Aviv. Mina tankar går till de anhöriga till de många som dödats eller skadats”, sade hon i ett uttalande.

”Våldet i Mellanöstern måste bringas att upphöra om freden skall få en chans”, förklarade utrikesministern.

Mattias Lundell

Publisert: