Trump väntas ge klartecken för omstritt dokument

1 av 3

avJoakim Magnå

NYHETER

Striden om Republikanernas promemoria fortsätter.

USA:s president Donald Trump väntas ge klartecken om att offentliggöra det hemliga dokumentet på fredag.

Toppdemokraten Nancy Pelosi rasar.

”Det är inte bara farligt, det är olagligt”, skriver hon i ett brev.

Promemorian påstås visa att FBI och justitiedepartementet misskött Rysslandsutredningen och missbrukat sin rätt att avlyssna. Representanthusets underrättelseutskott har röstat för att offentliggöra det fyrsidiga dokumentet.

FBI uttrycker i ett sällsynt uttalande ”allvarlig oro” över att fakta utelämnats i dokumentet vilket påverkar dess ”träffsäkerhet”.

Demokraterna anser att Republikanerna vill underminera särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av Donald Trumps valkampanj 2016.

Promemorian består av hemligstämplade uppgifter och måste godkännas av presidenten för att offentliggöras.

Tjänstemän i Vita huset uppger på torsdagen att Trump kommer att meddela sitt godkännande på fredag, skriver AP och flera andra amerikanska medier.

”Ändringarna har inte godkänts”

Adam Schiff, den högst uppsatte demokraten i underrättelseutskottet, hävdar att dokumentet ändrats i efterhand av Republikanerna sedan utskottets omröstning i måndags. Ändringarna ska ha gjorts av republikanen Devin Nunes, ordförande i underrättelseutskottet, och den som skrivit ihop dokumentet.

Schiff twittrar att den version som skickats till Vita huset är manipulerad.

”Ändringarna har inte godkänts av utskottet. Vita huset granskar därmed ett dokument som utskottet inte har godkänt för att släppas.”

Pelosi kräver Nunes avgång

Nunes uppger via sin talesperson Jack Langer att ändringarna är av ”smärre karaktär”, grammatiska korrigeringar och två justeringar som FBI begärt.

Nancy Pelosi, Demokraternas gruppledare i representanthuset, kräver i ett brev till talmannen, republikanen Paul Ryan, att Devin Nunes ska avgå omedelbart.

”Ordförande Nunes och Republikanernas beslut att släppa en påhittad promemoria har tagit partiets försök att mörklägga till en ny, fullständigt oacceptabel extrem”, skriver hon.

”Hot mot nationens säkerhet”

Pelosi skriver att Republikanernas beteende är ”ett hot mot nationens säkerhet”.

”Det är inte bara farligt, det är olagligt, och bryter mot representanthusets regler.”

Paul Ryan menar att dokumentet inte alls är ett försök att sänka Rysslandsutredningen.

– Det är viktigt att vi tvättar en sådan här promemoria på allt som kan avslöja, eller skada den nationella säkerheten. Tvättning har ägt rum ... Processen är som den ska vara, säger han på torsdagen.

Trumps första år i siffror 00:41