E-demokrati ett lyft i Kalix

avZendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

HAPARANDA/KALIX

Experimentlusta i e-demokrati förvandlade Kalix från trött skärgårdskommun på tomgång till en av landets mest levande lokaldemokratier.

- Det är jättebra att kommunborna får vara med och säga vad vi tycker, säger Sofie Wennberg, 18, som deltagit i kommunens två internetomröstningar.

Foto: lotte fernvall
Demokrati på nätet Sofie Wennberg, 18, och Anton Waar, 18, tycker att folkomröstningar på internet är en bra idé.

I december utsågs Kalix till årets IT-kommun. Internationell uppmärksamhet saknas inte heller. "Svensk stad för in politiken i cyberspace", skrev Wall Street Journal.

Två folkomröstningar

Med två folkomröstningar på internet bakom sig är Kalix också ett experiment i direktdemokrati. Den styrande koalitionen av borgerliga, vänstern och miljöpartiet lovade i förväg att följa folkets rådgivande beslut.

Senast röstade man om kommunalskatten. Valdeltagandet blev 52 procent, högre än i EU-valet. Nästan en tredjedel av rösterna kom via internet, resten utnyttjade det traditionella pappersalternativet.

- Problemet är att gamla inte är så haj på internet. Men samtidigt är det här ett sätt att uppmuntra dem, säger Anton Waar, 18, som själv röstade på nätet och ska rösta i Ungt val nästa vecka.

- Verkligheten är att många i dag står utanför demokratin, IT kan vara ett sätt att få in nya grupper, säger kommunalrådet Peter Eriksson (mp) som utlovar fler nätomröstningar.

Ungt vals turnébuss rör sig med vindens hastighet i alla väderstreck. Från landets nordligaste gymnasium, Rymdgymnasiet i Kiruna, till det ostligaste, Tornedalsskolan i Haparanda - på en dag. Tisdagens andra stopp var Kalix. Här är det inga gröngölingar som sätter sig framför datorerna för att rösta i Ungt val nästa vecka. I staden som kallar sig landets främsta demokrativerkstad har invånarna redan röstat två gånger på internet.

Publicerad: