Nyheter

Messings man reste för skattepengar

NYHETER

STOCKHOLM

Att vara gift med en minister kan ha sina poänger.

Biträdande näringsminister Ulrica Messings man fick i officiellt uppdrag att åka till OS i Salt Lake City. Och till Bingolottos tioårsjubileum. Räkningarna fick skattebetalarna vara med att betala, visar en granskning som TT gjort.

Jordbruksminister Margareta Winbergs man Jörn Svensson tackade inte nej till vare sig Capri eller Biarritz.

Under vinter-OS i Salt Lake City var Ulrica Messing och hennes man Anders Uhlander på plats under en vecka. Bara Uhlanders flygbiljett kostade statskassan 33 848 kronor.

- Hans uppdrag var att följa programmet i form av tävlingar, besök i OS-byn, middagar och luncher, säger Ulrica Messing till TT.

Ett annat av Uhlanders officiella uppdrag var att delta vid Bingolottos tioårsjubileum i Göteborg förra året. Och att åka till EM-slutspelet i fotboll i Tyskland, men den resan blev aldrig av.

TT: Har du någon förståelse för att din mans resor kan sticka en och annan skattebetalare i ögonen?

- Nej, vid en del evenemang blir de respektive inbjudna att följa med. I Sverige är vi oerhört restriktiva med det, bland annat eftersom våra respektive har en egen karriär, säger Messing.

"Vi följer reglerna"

Jordbruksminister Margareta Winbergs man Jörn Svensson har också fått flera reseuppdrag under de senaste två åren. Exempelvis åkte paret till italienska semesterön Capri för två år sedan. Detta i samband med ett möte mellan representanter för reformvänliga EU-länder, hemlighetsfullt kallat De fyras klubb.

Jörn Svensson har också följt med till informella ministerrådsmötet i franska Biarritz och till spanska Murcia.

- Inom EU och framför allt på de informella ministermötena har alltid ministrarnas sina respektive med sig. De är inbjudna att delta i programmet. Vi följer de regler som är uppsatta - varken mer eller mindre, säger Margareta Winberg.

När en ministerfru eller -man får ett officiellt reseuppdrag kan staten stå för resa, uppehälle, traktamente och ersättning för förlorad arbetsinkomst. Men den möjligheten utnyttjas i varierande grad och somliga ministrar gör det inte alls.

Stora skillnader

Skillnaderna mellan de olika ministrarna är stor, visar TT:s granskning av statsrådens resor. Vissa ministrars fruar eller män har åkt utomlands flera gånger de senaste åren. Andra har inte gjort det alls - däribland äkta hälfter till statsråd på tunga poster som utrikesminster Anna Lindh och finansminister Bosse Ringholm.

- Anna Lindhs man följer över huvud taget väldigt sällan med på resor. Om han gör det så står paret själv för kostnaderna, säger Ann Bernes på utrikesdepartementets kansli.

Själva beslutsgången skiljer sig också åt inom de olika departementen. I de allra flesta fall är det expeditionschefen eller rättschefen på respektive departement som avgör om statsrådets man eller fru ska få resa på skattebetalarnas bekostnad. Men på näringsdepartementet är det ministrarna själva som skickar varandras respektive på resor.

Exempelvis var det näringsminister Björn Rosengren som bestämde att Ulrica Messings man skulle få åka till Salt Lake City. När Björn Rosengrens kvinna skulle följa med till det informella ministermötet i spanska Burgos i januari var det Messings beslut.

- Varför det är så är jag inte rätt person att svara på, säger Ulrica Messing.

Fakta: Ministerresor

Exempel på uppdrag som ministrarnas respektive fått under de två senaste åren. Det finns variationer i hur stor del av resekostnaderna som betalats av staten. Några av resorna är fortfarande öppna ärenden.

Anna Nyberg/TT

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter