Första sprickan kan anas i alliansen

NYHETER

Sprickor kunde i går anas i den eniga fasad mot Saddam Hussein som Tony Blair och George W Bush hittills visat upp.

Blair vill att en andra FN-resolution föregår ett Irak-anfall.

Bush är inte pigg på idén.

Den annars så Bush-vänlige Blair var lite olydig i går. Bara timmar före mötet med presidenten i Vita huset lät sig Blair intervjuas av CNN. En kupp där han släppte nyheten att han vill se en andra FN-resolution om Irak för att få med sig alla länder i säkerhetsrådet på ett krig.

Vilket USA ställt sig tveksamt till. Bush är rädd att något av nyckelländerna ska lägga in sitt veto eller att det ska ta sådan tid att nå enighet att ett krig blir svårt att slutföra innan den irakiska sommarhettan slår till.

Duckar för resolution

Fördelen med en andra resolution - i Blairs ögon - är att den ger en attack större legitimitet. Flertalet länder vill ha det för att helhjärtat ställa sig bakom ett anfall.

Både Blair och Bush duckade för frågorna om en andra FN-resolution efter sitt möte i går. Till slut sa Bush motvilligt och lite surt "om dom vill ta en andra resolution så låt dom göra det. Bara den sänder ett klart och tydligt budskap till Saddam."

Knappast vad man kan kalla ett klart och entusiastiskt ställningstagande för FN.

I nästa andetag gjorde Bush klart att USA har rätten att avväpna Saddam med våld även med den redan antagna FN-resolutionen i ryggen.

Inget nytt datum

Noterbart är att krigsrådet inte resulterade i något datum som deadline för Saddam.

Men även om Bush och Blair för första gången inte verkar helt ense om vägen dit så är de totalt eniga om målet. Att krossa Saddam.

- Det handlar om veckor, inte månader, sa båda med tydlig adress till den irakiske diktatorn.

Bushs tålamod verkar vara några veckor kortare än Blairs.

Wolfgang Hansson