Massförstörelsevapen kan man inte gömma i fickan

NYHETER

Saddam förnekar samröre med al-Qaida

- Om vi hade en relation med al-Qaida och vi trodde på den relationen, skulle vi inte vara rädda för att erkänna det, sade Saddam Hussein i en tv-intervju, sänd i Storbritannien på tisdagskvällen.

- Men vi har inget som helst samröre med al-Qaida, fortsatte han.

Foto: Saddam intervjuades av Channel Four.

Det var första gången på tolv år som någon lyckats intervjua Saddam Hussein i tv. Den förre brittiska ministern Tony Benn lyckades med konststycket i söndags i Bagdad.

Enligt Saddam agerar USA under inflytande av Israel. Han hävdar att USA vill ta över landets oljekällor.

- Den amerikanska regeringens väg har varit våldsam mot folket i den här regionen. Den viktigaste faktorn för att kunna kontrollera oljan är att förstöra Irak, sade den kostymklädde presidenten sittande på en stol vid ett runt bord bredvid den vit-svart-röda irakiska flaggan med en grön stjärna.

Efterlyser samarbete

Enligt Saddam har USA inte rätt att agera utan FN:s stöd i frågan.

- Vi tror inte att det är vist av någon att inbilla sig, även om han har USA:s kapacitet, att de kan klara sig utan resten av världen – om han inte väljer att lämna den här planeten.

Han anser att USA borde samarbeta med andra länder för att lösa problemen.

- Om den här personen väljer att stanna kvar på den här planeten och ignorerar resten av världen så kan vi åtminstone säga att personen saknar visdom, sade han i intervjun som sändes i Channel Four.

Förnekar massförstörelsevapen

Imorgon i New York ska USA:s inrikesminister Colin Powell lägga fram bevis inför FN om att Irak har gömt undan stora förråd av massförstörelsevapen från vapeninspektörerna.

Han hoppas få stöd från Ryssland, Frankrike och andra skeptiska regeringar samt från den amerikanska allmänheten.

Saddam Hussein förnekade dock i intervjun att Irak hade massförstörelsevapen och sade att USA letade efter en anledning till att starta ett krig mot Irak. Men Irak vill inte ha en konfrontation.

- Irak har inget intresse av ett krig. Ingen representant för regeringen eller landets invånare har uttryckt en önskan att gå i krig, sade han och tillade att han själv inte hade något emot att visa för världen att Irak inte har några massförstörelsevapen.

- Dessa vapen kommer inte i ett litet piller som man kan gömma i fickan. De är massförstörelsevapen och det är lätt att reda ut om Irak har några eller inte, sade han.

Susanna Vidlund