Blivande vd tog ut för lite i lön – utvisas

Han sänkte medvetet sin lön i några månader för att rädda bolaget.

Därför ska Lundabolaget Birkas vice vd Hussein Ismail, 32, utvisas.

Migrationsverket har beslutat att han måste lämna landet inom fyra veckor.

Förra veckan firade biobanksföretaget Birka i Lund att de skulle expandera. 1 april skulle Hussein Ismail kliva in som ny vd och verksamheten skulle flytta till nya lokaler.

Men nu har Migrationsverket beslutat att Hussein Ismail ska utvisas och planerna på att utvidga företaget har lagts på is.

Han har fyra veckor på sig att lämna landet och resa tillbaka till Libanon.

– Det är en besvikelse och en chock för mig, min familj och företaget. Alla påverkas av det här. Planerna för företaget är förstörda, säger Hussein Ismail.

Tog ut för lite lön

Anledningen till beslutet om utvisning är att Hussein Ismail under tre månader 2015 tog ut mindre i lön än det han borde fått ut, enligt kollektivavtalet.

I mars, april och maj 2015 tog han ut 13 000, 17 000 respektive 11 706 kronor i månadslön, skriver SVT Nyheter, som var först med att rapportera om fallet.

Lönen för maj är dessutom under försörjningskravet, en avtalsenlig lön för samma period ligger på över 18 500 kronor, påpekar Migrationsverket i sitt beslut.

Ville rädda företaget

Att sänka lönen var ett medvetet val som alla inblandade var överens om. Under våren 2015 kunde bolaget inte betala ut de ordinarie lönerna och Hussein Ismail valde tillsammans med andra i företaget att ta ut en lägre lön för att rädda bolagets framtid.

– Jag gjorde det för att rädda företaget. Vi kämpade för överleva och det var nödvändigt att sänka lönen. Det är tack vare att vi gjorde det då som vi kan expandera nu, säger Hussein Ismail.

För tillfället jobbar sex personer på företaget, men planen var att verksamheten skulle mångdubblas under 2018. En plan som utan Hussein blir svår att genomföra.

Utvisningsbeslutet står fast

Migrationsverket har konstaterat att arbetsgivaren rättat till felet – men inte innan de påpekade det. Därför ändrar de inte sitt beslut.

Reglerna är till för att förhindra att personer med arbetstillstånd utnyttjas av en arbetsgivare.

– Här har man gjort ett medvetet avsteg från att betala ut den utlovade lönen. Skulle man välja att titta mellan fingrarna på det här så finns det väldigt många andra ärenden där människor faktiskt blir utnyttjade som skulle kunna fara riktigt illa, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket, till SVT.

Förbereder överklagan

Nu har Hussein Ismail kontakt med en advokat som ser över utvisningsbeslutet.

– Vi planerar att överklaga. Jag hoppas de kan tänka om, så att vi kan fortsätta våra planer. Just nu förbereder vi oss på alla utgångar. Även det värsta tänkbara scenariot, säger Hussein Ismail.

Familjen drabbas

Hussein Ismail såg sin framtid i Sverige. Förutom att han skulle bli vd för Birka är han också medgrundare av tre andra startup-företag i Lund. Konsekvenserna för bolagen kan bli förödande om han tvingas lämna landet.

Men det är inte bara hans företag som påverkas av beslutet, även Hussein Ismails familj är bosatta i Sverige.

– Min fru har ett heltidskontrakt här och vi har barn som vi önskar inte behövde påverkas av det här.

Publisert: