Nordkorea bjuder in till toppmöte i Pyongyang

Foto: Kim Ju-Sung/Yonhap/AP/TT
Sydkoreas president Moon Jae-In talar till sina nordkoreanska gäster inför lunchen. Kim Yo-Jong och Kim Yong-Nam är tvåa respektive trea från vänster.
Foto: Kim Ju-Sung/Yonhap/AP/TT
Kim Yo-Jong inför lördagens lunch, omgiven av medarbetaren Ri Son-Gwon till vänster och Kim Yong-Nam till höger.
NYHETER

Kim-dynastins första besök söder om gränsen kan leda till ett oväntat toppmöte. Kim Jong-Un vill att Sydkoreas president kommer till Pyongyang för ett toppmöte så snart som möjligt, hälsar den nordkoreanske diktatorns syster vid en lunch i Seoul.

Systern Kim Yo-Jong framförde inbjudan vid en lunch som hölls i den sydkoreanska huvudstaden för att fira att vinter-OS i Pyeongchang nu är i gång, meddelar det sydkoreanska presidentpalatset Blå huset enligt nyhetsbyråer.

Nordkoreas diplomatiska OS-delegation leds av Kim Yo-Jong, som är högt uppsatt i den nordkoreanska regimen, och den politiske veteranen Kim Yong-Nam, som fungerar som Nordkoreas ceremonielle statschef.

Skapa förutsättningar

Kim Yo-Jong, som tros vara cirka 30 år, är den första representanten för Kim-dynastin som satt sin fot söder om gränsen sedan Korea delades i samband med kriget 1950-53.

Inbjudan rapporteras ha formulerats som att toppmötet bör ske "snart". Moon sade enligt sydkoreanska medier klassiskt diplomatiskt varken ja eller nej, utan svarade med uppmaningen att "låt oss skapa förutsättningar för att det blir av".

Före samtalen lät sig delegationerna fotograferas i Blå huset. Leende skakade president Moon hand med var och en av delegaterna. Tv-bilder visar hur Kim Yo-Jong bar på en blå mapp – som enligt spekulationer kan ha innehållit budskapet till Moon från Kim Jong-Un.

Tidigare toppmöten

Mötet i Seoul beskrivs som det mest betydelsefulla diplomatiska samtalet mellan grannländerna på flera år. Och delegationerna ska fortsätta umgås under helgen, bland annat när de båda ländernas gemensamma damlag spelar i OS-hockeyn.

Och ett toppmöte i Pyongyang skulle bli historiskt. Regimen där har i och för sig agerat värd åt Sydkoreas presidenter två gånger tidigare. Men det var år 2000 respektive 2007, före de nuvarande ledarnas tid.