Kennedy-ättling gav Trump svar på tal

1 av 2 | Foto: BRIAN SNYDER / TT NYHETSBYRÅN
Joe Kennedy, sonson till Robert F Kennedy.
NYHETER

Demokraten Joe Kennedy kallade Donald Trump ”mobbare” i sitt svar på presidentens stora tal.

Han riktade hård kritik mot USA:s nuvarande politiska riktning.

– Det här är inte rätt. Det här är inte vilka vi är, säger arvtagaren inom Kennedy-dynastin.

När president Donald Trump höll sitt State of the union-tal inför miljontals tv-tittare pratade han om invandring, gränssäkerhet och terrorism. Han framhöll USA:s starka ekonomi och framgången med skattereformen. Dessutom talade han försonande om enighet och en nystart för den amerikanska drömmen.

Joe Kennedy – sonson till Robert F Kennedy och ledamot i representanthuset – fick äran att hålla Demokraternas traditionsenliga svarstal på presidentens State of the union. 37-åringen anklagade Trumps regering för att skada den amerikanska själen.

– Den här administrationen riktar inte bara in sig på de lagar som skyddar oss – de riktar in sig mot själva tanken på att vi alla är värda att skydda, säger han på plats i Fall River, Massachusetts.

Ett nollsummespel

Kongressledamoten, som är en stigande stjärna inom Demokraterna, kallade livet i dagens Amerika ett nollsummespel där en vinner och en annan förlorar.

– För dem (Republikanerna reds. anmärkning) är värdighet inget du föds med, det är något du mäter. Med din ekonomi, ditt kändisskap, dina rubriker, din publik. För att inte tala om din partners kön. Ditt födelseland. Färgen på din hud. Guden i dina böner.

Kennedy nämnde MeToo, Black lives matter och kvinnomarscherna. Han fokuserade på medborgarrätt i talet, och beskrev det senaste året som en splittrande tid.

– Den starkaste, rikaste, största nationen i världen borde inte lämna någon i sticket.

Han tilltalade de så kallade drömmarna, delvis på spanska.

– Vi kommer att slåss för er, vi kommer inte att överge er.

”Kan få in en smäll”

Om det byggs en mur lovar han att Demokraterna kommer att ”riva ned den”.

Joe Kennedy säger att partiet ska kämpa för bättre löner, sjukvård för alla, betald föräldraledighet, rimliga handelsavtal och upprustad infrastruktur.

Kennedy kritiserade Donald Trumps ledarstil, utan att nämna presidenten vid namn.

– Mobbare kan få in en smäll. De kan lämna ett märke. Men de har aldrig, inte en enda gång, i USA:s historia lyckats nå upp till styrkan och andan hos ett folk som står enat för att försvara sin framtid.

Trumps första år i siffror 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM