Vi såg röken genom fönstret

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska politiker stoppades på väg till möte i FN

1 av 3 | Foto: PONTUS HÖÖK (Arkivbild)
"Jag tycker oerhört synd om människorna här för att de redan har drabbats så hårt", säger utrikesminister Anna Lindh som såg röken från olyckan från en skyskrapa på Manhattan.

Röken från flygkraschen syntes från FN-högkvarteret på Manhattan.

Där är gräddan av världens politiker samlad i veckan.

- Jag ringde direkt till min familj, säger utrikesminister Anna Lindh.

FN:s ministervecka drog igång i lördags och statschefer och utrikesministrar från 189 länder befinner sig i New York. Bland annat för att diskutera risken för nya terrorattacker.

Förstämningen var därför stor när rapporterna kom om ett störtat flygplan i stadsdelen Queens bara några mil bort. Utrikesminister Anna Lindh befann sig på den svenska FN-delegationen tidigt på morgonen. Högt upp i en skyskrapa på Manhattan.

- Vi kunde se röken genom fönstren. Jag förstår alla dem som bor här som känner oro. Jag inser att många här går hela tiden med rädslan för en ny terroristattack, säger Anna Lindh.

"Jag känner mig inte rädd"

Utrikesministern fick beskedet tillsammans med vänsterpartiets Gudrun Schyman. De skulle just ha ett möte med flera svenska riksdagsledamöter bara några kvarter från FN-skrapan. I stället samlades de framför tv:n och följde utvecklingen via CNN.

- Det råder en väldig förstämning här och många känner en stor oro. Jag känner mig inte personligen rädd, men människorna omkring mig som har levt i det här har nerverna utanpå, säger Gudrun Schyman.

De svenska politikerna skulle delta i flera seminarier i FN-skrapan, men kvarteret spärrades av redan klockan tio.

Inne i generalförsamlingen fortsatte utrikesministrarna på plats att hålla sina tal. Bland annat Tysklands och Österrikes utrikesministrar, Joschka Fischer och Benita Ferrero Waldner, talade till ett fåtal åhörare som hunnit släppas in.

Först under eftermiddagen släpptes säkerhetsavspärrningarna delvis, för delegater och press. Generalsekreterare Kofi Annan manade sin personal till lugn och att fortsätta sitt arbete. Enligt en talesman fanns det i går inget hot riktat mot FN och därför var det inte aktuellt att evakuera byggnaderna.

"Allt ska fortgå som vanligt"

Viljan att tona ned terroristhotet märkte även förre moderatledaren Carl Bildt som också befinner sig i USA, fast i Kalifornien.

- Jag vaknade upp till extrasändningar på alla TV-kanaler. Det var en tryckt stämning där ingen riktigt vågade fråga om det var en ny terroristattack eller inte. Men just nu förefaller det ju vara en flygolycka, säger Carl Bildt.

Anna Lindh tänker fortsätta sin resa som planerat. I dag håller hon tal i generalförsamlingen. Innan hon reser hem på onsdag ska hon träffa USA:s utrikesminister Colin Powell och delta i en middag med de kvinnliga utrikesministrarna.

- Det är en principsak att låta allt fortgå som vanligt. Precis som vi gjorde efter den elfte september för att inte låta terroristerna sätta dagordningen, säger Anna Lindh.

Jessica Ritzén

Publicerad: