Högsäsong för brott - då stänger polisen

NYHETER

16 000 poliser har semester

Det är sommar och semester för lagens väktare. Drygt 16 000 poliser tar ledigt. Men för brottslingarna är sommaren högsäsong.

Under maj till augusti ökar polisanmälningarna med 15 procent om man jämför med årets fyra första månader. Men polisen tar semester och nästan alla poliserna i landet - ca 16 000 - tar ur semester under sommaren.

49 närpolisstationer har semesterstängt i sommar, rapporterar Svenska Dagbladet. Tolv av dem finns i Västra Götaland. I Stockholm stänger fem närpolisstationer.

- Brottslingarna är snabba på att se hur många poliser som finns. Närpolisverksamheten har en preventiv verkan och utgör basen i organisationen. Det skapas ett tomrum efter dem, säger Jan Karlsen som är ordförande i Polisförbundet.

Enligt Ivar Eriksson, tillförordnad chef för Rikspolisstyrelsen, RPS, kommer inte allmänheten att påverkas nämnvärt av neddragningarna.

- Det är serviceställen det handlar om. Vi har fortfarande poliser som kan rycka ut om det händer något och utredningspersonal på centralorten, säger Ivar Eriksson.

Ett upprepat problem

Det här är inget nytt problem för den här sommaren.

- Det är en följd av resurbristen. Så har det varit i ett antal år, säger Jan Karlsen.

Ivar Eriksson håller med om att det inte är ett nytt fenomen att vissa närpolisstationer stänger under sommaren.

- Så har det varit tidigare somrar också. Det är viktigt att alla får ledigt. Även poliser har rätt till det, säger han.

Enligt Jan Karlsen är det ett problem att man år efter år stänger stationer för sommaren.

- På sikt så urholkar det allmänhetens förtroende. Man kanske inte har kontaktat polisen tidigare och möts av en skylt om semesterstängt eller kopplas via porttelefonen till en polisstation tio mil bort. Vi kommer längre bort från den enskilde medborgaren, säger han.

Förtur till utryckningar

Akut verksamhet får förtur på allmänhetens bekostnad under sommaren. Anledningen är att polisen måsta spara på resurserna. De närpolisstationer som har öppet i sommar har ofta dragit ned på öppettiderna.

De olika polismyndigheterna tacklar problemet med ledigheten på olika sätt. En del närpolisstationer låter bara en tredjedel av personalen vara borta samtidigt och sprider ut ledigheten under en längre period. Andra delar in sommaren i två perioder och låter halva personalstyrkan vara ledig åt gången.

- Vi har sett på semesterplaneringen och den såg bra ut, säger Ivar Eriksson.

Fler poliser på gång

Enligt Jan Karlsen är det nödvändigt med fler poliser för att komma till rätta med problemen under sommaren. En föryngring av poliskåren är välbehövd, enligt honom.

- Vi har ett ökat antal sjukintyg. Vi behöver fysiskt mer rustade poliser. Idag är det svårt att få ut övertid också och fler poliser skulle förbättra situationen.

Enligt Ivar Eriksson på RPS har polisbristen inte något att göra med semesterstängningarna av vissa stationer.

- Vi skulle få stänga även om vi hade fler poliser. De ska ju också ha semester, säger han.

Justitieminister Thomas Bodström lovade i början av juni att polisen ska få extra pengar så att tusen nya poliser ska vara utbildade år 2004.

Redan till hösten blir det fler platser på polisutbildningen, sade Thomas Bodström till Sveriges Radio Västerbotten.

Här har polisen stängt i sommar:

49 polisstationer stänger för sommaren. Tiden varierar från en vecka upp till flera månader. Här är listan län för län. Siffrorna kommer från Svenska Dagbladets undersökning.

Susanna Vidlund