Jag är skyldig

NYHETER

Amerikanske talibanen John Walker Lindh erkänner brott

ALEXANDRIA

Den misstänkte amerikanske talibananhängaren John Walker Lindh erkände två brott på måndagen.

USA:s federala åklagare undvek samtidigt att åtala Lindh för medhjälp till att mörda amerikanska medborgare.

Den 21-årige John Walker Lindh från Kalifornien greps av amerikanska styrkor i Afghanistan sent i höstas. Lindh, som konverterat till islam som 16-årig, hade rekryterats av den dåvarande styrande talibanregimen i Afghanistan. Han deltog vid fängelseupproret i den afghanska staden Mazar-i-Sharif, där både talibankrigare och medlemmar i terrornätverket al-Qaida slogs mot de amerikanska styrkorna i ett försök att fly.

USA:s federala åklagare hade yrkat på att Lindh skulle dömas för "konspiration" att döda amerikanska soldater som stred i Afghanistan. Men i en uppgörelse med åklagarna erkände Lindh att han hjälpt talibanregimen i Afghanistan samt att han burit på explosivt material. Brotten kan ge upp till 20 års fängelse.

Men uppgörelsen innebär att åklagarna låter bli att driva ytterligare åtta åtalspunkter mot Lindh. Åklagarna och USA:s federala polis har tidigare kritiserats för att de förhörde den skottskadade och drogade Lindh direkt efter fängelseupproret och utan att Lindh hade tillgång till en advokat.

Lindh har tidigare sagt sig vara oskyldig. Hans advokater har hävdat att Lindh gått med i talibanrörelsen för att strida mot Norra alliansen i Afghanistan och att den åtalade aldrig hade för avsikt att strida mot amerikanska styrkor.

Distriktsdomaren T S Ellis i Alexandria i delstaten Virginia ska senare fastställa straffet för John Walker Lindh.

TT-AFP