Dömda för barnkidnappning friades av hovrätten

NYHETER

Eskilstunaparet friades helt

STOCKHOLM.Paret från Eskilstuna dömdes i tingsrätten för människorov. Men hovrätten ändrar domen och friar mannen och kvinnan som anklagats för att ha rövat bort en liten pojke från Irak och fört honom till Sverige.

 I slutet av april dömde Eskilstuna tingsrätt den 42-årige mannen och den nu 47-åriga kvinnan till sju års fängelse för människorov respektive tre års fängelse för olaga frihetsberövande. Enligt domen kidnappade mannen pojken, som då var i femårsåldern, i Irak och förde honom till Sverige under falskt namn. Mannen hävdar att han adopterade pojken på ett barnhem i Bagdad för att ge honom ett bättre liv i Sverige. I dag bor pojken hos en fosterfamilj. Hans egentliga identitet och exakta ålder är fortfarande okänd.

Domen var väntad

  Den främsta bevisningen som användes mot paret var att en av kvinnans väninnor sagt till polisen att kvinnan berättat för henne att pojken rövades bort från gatan på en ort i Irak. Den 47-åriga kvinnan har förnekat att hon sagt något sådant. Friandet var inte någon överraskning eftersom paret släpptes ur häktet efter att hovrättsförhandlingarna avslutades den 2 juli.

  - Det var ett indiciemål och man får acceptera att domstolar kan göra olika bedömningar när bevisläget kan vara lite osäkert. Det finns ju ingen konkret bevisning om händelsen, hur det gått till nere i Irak, utan det bygger ju på en mängd olika uppgifter, säger kammaråklagare Magnus Elving till TT.

  - Tingsrätten ansåg sammantaget att det räckte som bevisning medan hovrätten uppenbarligen inte gör det.

Kunskap om irakiska lagar fattas

  Åklagaren yrkade i andra hand på att paret åtminstone skulle dömas till fängelse för att ha adopterat pojken på ett olagligt sätt genom att muta barnhemsföreståndaren. Hovrätten menar att det svenska rättsväsendets kunskap om adoptionslagarna i Irak inte är tillräckligt bra för att man ska kunna utesluta att allt gått rätt till enligt irakiska lagar och därför kan inte heller något sådant brott styrkas.

  - Det fanns ingen hållbar bevisning, helt enkelt. Det var bara påståenden, inga vittnen, ingen teknisk bevisning. Bara någon som påstått sig ha hört någonting om någonting, säger kvinnans advokat Staffan Bergfeldt till TT.

Daniel Persson/TT