”Polisen missade enda ögonvittnet”

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Helikopterpilotens försvarare Silbersky rasar mot polis och åklagare

1 av 3 | Foto: Urban Andersson
Rånarnas flykthelikopter hittades så småningom i Arninge. Nu visar det sig att polis och åklagare har missat ett ögonvittne som såg helikopterpiloten när rånarna flydde.

Den 17-åriga flickan kan ha sett helikopterpiloten direkt efter rånet – och han såg inte alls ut som tv-producenten.

Men polisen tappade bort det enda ögonvittnet, menar advokat Leif Silbersky.

– Det är en skandal att det enda ögonvittnet föll mellan stolarna, säger han.

Flickans uppgifter om det hon sett på morgonen hamnade i stället i den så kallade "slasken", den del där allt det som inte bedöms vara viktigt för åtalet hamnar. Där har de legat, utan att följas upp, fram tills nu.

Såg piloten tydligt

För en tid sedan hittade den misstänkte helikopterpilotens försvar några anteckningar om att ett ögonvittne faktiskt fanns. Silbersky krävde att hon skulle förhöras och i dag lämnade Silbersky in resultatet till rätten.

Senare under rättsprocessen ska flickan och hennes mamma höras i rättssalen.

I förhören med flickan som nu gjorts och som Aftonbladet tagit del av berättar flickan om sina iakttagelser på rånmorgonen den 23 september i fjol.

Hon var på väg hem till sina föräldrars bostad i Sollentuna strax innan sex på morgonen då hon såg en helikopter flyga i trädhöjd. Själv befann hon sig på en kulle och hade bra sikt.

Hon säger att hon såg piloten tydligt.

"Hon såg honom i profil. Helikoptern var vit med röda ränder. Den såg likadan ut som den som varit med i media. Mannen var 25-40 år, brun med stor näsa. Han hade kortklippt mörkt hår och var iklädd vit t-shirt eller tröja".

– Hennes mamma minns också att hon sagt att han hade en tatuering. Han hade heller inga glasögon, något min klient inte ser utan och absolut inte kan flyga utan. Den här mannen såg med andra ord ingenting ut som min klient, säger Leif Silbersky.

”En skandal”

I rätten gick han hårt åt åklagarna och det faktum att det enda ögonvittnet som sett piloten aldrig följdes upp.

Åklagarna själva kunde inte ge någon förklaring till det hela.

– Det kom in ungefär tusen tips i början. Det här har fallit undan, sa kammaråklagare Björn Frithiof i rätten.

Kammaråklagare Leif Görts beklagar att de uppgifter ögonvittnet lämnat aldrig följdes upp.

– Det är en stor utredning och den där uppgiften försvann mellan två stolar helt enkelt. Det är förbannat beklagligt, det är det, men det är vad som hände helt enkelt och nu tar vi tag i det, säger Görts.

– Jag tycker att det är en skandal att det enda ögonvittnet föll mellan stolarna. Bevisning är en färskvara och åklagarna har ingen bra förklaring, säger Silbersky.

På onsdag fortsätter rättegången.

Publicerad: