Maten körs över 68 mil

avKristina Edblom

Publicerad:
Uppdaterad:

Matlådorna från jättefabrikerna – näringsfattiga, smaklösa och fulla av tillsatser

Foto: Foto: HENRIC LINDSTEN
”Bättre förr” På Karolinska sjukhuset i Huddinge kommer all mat från Sodexos storkök i Märsta. Eva Amin, 29, med barnen Christopher, 2, och nyfödda Lovefly, tycker att maten är smaklös. ”Det är okej, den är varm och ätbar. Men det var bättre förut när de lagade maten här”.

Matlådan packas i Sala och serveras upp till en vecka senare på ett äldreboende i Ystad.

Trots att trenden är närproducerat växer avstånden mellan kök och tallrik.

– Det är en tragisk utveckling, säger författaren Mats-Eric Nilsson.

Skolor, äldreomsorgen och sjukhusen serverar dagligen miljontals rätter runt om i Sverige. Och allt oftare lagas maten i stora fabriker många mil från skolmatsalarna eller äldreboendena.

Journalisterna Mats-Eric Nilsson och Henrik Ennart har granskat den fabrikstillverkade maten i nya boken ”Döden i grytan”.

Matfabriken i Sala är ett talande exempel. Härifrån körs varje vecka matlådor – tillagade, nedkylda och förpackade i ”skyddad atmosfär” – till ett 60-tal kommuner över hela Sverige.

Inte problemfri

Men tekniken cook-chill är inte problemfri.

När maten väl hettas upp ska den ätas inom 15 minuter och mat som blir över måste förstöras, därefter betraktas den som riskavfall.

– Många äldre sparar maten som blir över. Har de ens blivit informerade om att den är oätlig? säger Mats-Eric Nilsson.

Sodexos jättefabrik i Märsta är ett annat exempel. Här lagas all mat till Stockholms landsting.

Tekniken heter SoFresh och går ut på att varje portion är väl försluten och färdiglagas i mikron på varje vårdavdelningen.

Men maten har fått kritik och nyligen avslöjade Svenska Dagbladet att personalen på en avdelning för svårt sjuka barn på Karolinska sjukhuset i Huddinge går till Ica och handlar reservmat eftersom barnen vägrar äta mikromaten.

Motsatt utveckling

Medvetenheten om tillsatser och e-nummer har sällan varit större och allt fler efterfrågar närproducerad mat – för miljön och för hälsan. Ändå är utvecklingen den motsatta.

– Det handlar om att pressa priser. Problemet är att maten blir väldigt tråkig och därför måste man tillsätta massa tillsatser för att den ska smaka något, säger Mats-Eric Nilsson.

– Det är ändlösa e-nummerlistor i de här rätterna, det är standard. Maten är sämre än mycket av det man köper i butik, säger Henrik Ennart.

Skillnaden är att storköksmaten saknar innehållsförteckning. Och om 80 procent av köttet vi handlar i mataffären är svenskt är förhållandet det motsatta i storköken, säger de.

Bygger om köken

Lagar och regler har gjort att kommuner och landsting bygger om köken till mottagningskök för fjärrproducerad mat. Det är helt enkelt billigare att köpa maten än att anpassa den egna tillagningen efter alla stränga krav som ställs.

På Huddinge sjukhus BB stannar de flesta bara några dagar, kanske några av de lyckligaste dagarna i deras liv. Ändå är det många som klagar på maten.

I går kväll bestod middagen av kyckling med ris, morötter och brysselkål. Förpackningarna serveras rykande heta och patienterna måste själva dra av plastfilmen – av hygienskäl.

Personalen här vittnar om att det var bättre förr när maten lagades i sjukhus-ets kök. Men med tiden har de lärt sig vilka rätter de nyförlösta mammorna tycker bäst om. Värst är det för de som stannar längre, de tröttnar snabbt.

Isabell Lundgren, 29, öppnar inte ens förpackningen.

– Lunchen såg riktigt motbjudande ut, det är värre än flygplansmat och känns inte särskilt nyttigt, säger hon.

Publicerad: