Lejonkungen som vill bli Saabs husse

avElisabeth Marmorstein

Publicerad:
Uppdaterad:

Miljardären Marcel Boekhoorn - miljardären som tjänar pengar med ett leende

Foto: AP, PROSHOTS
DRIVER BOLAGEN FRÅN DJURPARKEN Marcel Boekhoorn investerar i såväl bantningsprodukter och telebolag som gratistidningar. Nu står han redo att rädda Saab, tillsammans med sportbilstillverkaren Spyker. OBS! Bilden är ett montage.

Han är doldisen som vänder förluster till framgång.

Miljardären Marcel Boekhoorn, 50, är beroende av att göra bra affärer – och vill göra det med ett leende.

Här är den holländske djurparksägaren som ska rädda Saab.

Marcel Boekhoorn har sitt kontor i den egna djurparken Ouwehands Zoo. Djur har alltid varit hans stora passion, liksom fotboll. Han har varit inbiten NEC Nijmegen-supporter i över 40 år och var tidigare delägare i det krisande fotbollslaget.

Alltid leende och vänlig mot journalister har Marcel Boek­hoorn blivit en omtyckt profil i holländskt näringsliv.

– Vi har några stora stjärnor och han är en av dem, säger Sjoerd van Stokkum, journalist på den holländska affärstidningen Quote.

”Mitt liv är ett äventyr”

Drivkraften är att göra affärer och ha kul under tiden. Det första egna investmentbolaget hette Bowolar vilket är en förkortning av ”Boekhoorn blir rik med ett leende”, eller BOekoorn WOrdt LAchend Rijk på holländska.

– Mitt liv är som ett stort äventyr. Jag började med en gulden och förnekar inte att jag tittar tillbaka på mitt liv med viss häpnad. Det är som Gullivers resor, sa han i en intervju med gratistidningen De Pers 2008, som han själv var med och startade.

Han investerar i vitt skilda projekt, från dietdrycker till nät­poker. Själv nämner han gärna bolaget Voicetrust, som tagit fram en teknik som gör det möjligt att identifiera människor på rösten.

Förra året hamnade han på trettonde plats på Quotes lista över Hollands rikaste personer. Förmögenheten byggde han upp tack vare telekombolaget Telfort som han köpte 2004. Ett år senare sålde han det till ett av Hollands största telebolag och tjänade tre miljarder kronor. I dag är han god för elva miljarder.

Går med stora förluster

Men allt han rör vid blir inte guld. Gratistidningen De Pers går med stora förluster och tappar ständigt läsare.

Framgångarna bottnar i en exceptionell förmåga att snabbt se om en affär kan bli lyckad eller inte, enligt Sjoerd van Stokkum. Boekhoorn är utbildad revisor och fenomenal med siffror.

– Han kan på fem minuter bestämma sig för om han ska göra en affär eller inte. Han kan vara en av Europas främsta ”deal-makers”.

Spykers vd Victor Muller är en nära vän. När bolaget startade 2000 var Marcel Boekhoorn en av de första att satsa pengar i sportbilsprojektet. Han köpte även den första färdiga Spykern för två och en halv miljon kronor. Den står fortfarande kvar i garaget och trängs med bland annat en Ferrari och en Aston Martin.

Marcel Boekhoorn gillar lyx och har både ett privatplan och en 53 meter lång lyxjakt. Trots den extravaganta livsstilen umgås han fortfarande mest med sina gamla fotbollskompisar från barndomen i Nijmegen.

”Inte allmän egendom”

Han ogillar att ge intervjuer och gör allt för att hålla sitt privatliv privat.

– Jag vill njuta av livet och inte bli allmän egendom, sa han i intervjun med De Pers.

Trots det blev han mycket omskriven för sin romans med Playboymodellen Tatjana Simic för ett par år sedan. Han var fortfarande gift men hade separerat från sin fru. I dag lever han ihop med en annan kvinna men har fortfarande inte skilt sig. Han har tre tonårsdöttrar varav den ena Kim, hade huvudrollen i filmen ”Zoop” som spelades in på pappas djurpark.

Publicerad: