Expert: Den här typen är vanlig

avAndreas Victorzon, Martin Ekelund

NYHETER

”Tror inte att han är psykopat”

Psykopat eller dubbelnatur.

Experterna ser två möjligheter till Göran Lindbergs agerande.

Den före detta polischefens engagemang mot liknande brott som de han sitter häktad för framstår som obegripligt för personer i hans omgivning. Men enligt Sten Levander, professor emeritus i rättspsykiatri, är Göran Lindberg – om misstankarna stämmer – inte unik.

– Den här typen av personer är vanliga, säger han.

”Har fått bränsle”

Enligt Levander finns två förklaringar till beteendet.

– Det kan antingen vara att han såg detta som ett problem. Det vill säga: han vill inte att det ska vara så här. Eller så är han helt enkelt en psykopat.

Han tror själv inte att Lindberg tillhör kategorin psykopater.

– Hans patos för jämställdhet har fått bränsle av det här privata problemet. Och den här typen av problem tenderar att bli allt mer intensiva och till sist kan man inte stå emot, säger han.

Psykologiprofessor Martin Grann är inne på ett liknande resonemang:

– Det är rätt välkänt att vissa personer som jobbar politiskt eller i organisationer med starkt patos och rättvisemotiv i enskilda fall i själva verket försöker hantera en inre konflikt. Men om det är så i det här fallet vet jag inte.

En hävstång

Men polischefen skulle också kunna vara något av en psykopat.

– Då har han haft de här böjelserna hela tiden där han gått i gång på dominans och förnedringssex, men varit väldigt förslagen och i stället använt jämställdhet som en hävstång för sin karriär.