Foto: klicka på bilden för större version

Skräcksiffror för alliansen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Moderaterna tappar mest

1 av 2 | Foto: 39,4 procent Alliansen har tappat från 41,6 procent till 39,4 i den senaste väljarbarometern. Göran Hägglund, KD, Maud Olofsson, C, Fredrik Reinfeldt, M, och Jan Björklund, FP, mötte motståndarna i ”Agendas” debatt i söndags. ”Regeringen verkar ha förlorat initiativkraften”, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds som genomfört undersökningen.

Alliansen backar i opinionen och ligger nu under 40 procent.

Det största raset står Moderaterna för, enligt Aftonbladet/United Minds/Cint.

– Regeringen verkar ha förlorat initiativkraften, säger Carl Melin opinionschef på United Minds.

Foto: klicka på bilden för större version

Den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/United Minds är dyster läsning för regeringen.

Både Moderaterna som parti och alliansen som helhet får det lägsta väljarstödet sedan mätningarna startade i april 2009. Moderaterna backar 1,9 procentenheter och landar nu på 23,1 procent.

– Vi närmar oss slutet på en mandatperiod som har varit väldigt tuff. Vi har haft en mycket allvarlig global finanskris att hantera och vi har genomfört politiska beslut som är långsiktigt ansvarstagande, men som kanske inte alltid belönas kortsiktigt, säger Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.

C under spärren

Även C backar kraftigt och ligger nu på riksdagsspärren.

– Centerpartiet har gått dåligt under lång tid. Maud Olofsson verkar inte ha varit i form, utan har ofta skickat fram statssekreterare, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds som gjort undersökningen tillsammans med Cint.

De rödgröna har nu majoritet i riksdagen även om Sverigedemokraterna kommer in. Oppositionen bärs upp av framför allt MP som går fram med 2,8 procentenheter och får 13,5 procent av väljarstödet – en rekordnotering.

”Jämbördig aktör”

– Om det fanns en tid då S kunde bestämma och sedan göra kompromisser i detaljerna, är den tiden över. Miljöpartiet kommer att kräva att få vara en jämbördig aktör, inte ett stödparti åt S, säger Carl Melin.

Magnus Johansson, som sitter i MP:s partistyrelse, tror inte att partiet slagit i taket ännu.

– Jag tror att MP har en potential framöver att etablera sig på 20-25 procent, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN