Hamnen öppen i Port-au-Prince

Port-au-Prince. Hamnen i Port-au-Prince är åter i drift och redo att ta emot hjälpsändningar efter förra veckans jordskalv.

Myndigheterna försöker samtidigt få hundratusentals nödlidande att lämna huvudstaden.

– Regeringen har ställt i ordning fria transporter för folket. En enorm insats har inletts: vi försöker flytta om de hemlösa, sade Haitis inrikesminister Paul Antoine Bien-Aimé på torsdagen.

Exakta siffror finns inte, men upp mot 400 000 invånare kan komma att flyttas, enligt ministern. 34 bussar går redan i trafik till områden norr och söder om staden.

Sjukdomar

Upp mot 1,5 miljoner haitier är hemlösa efter skalvet. Många bor nu på enklast möjliga sätt, utan sanitära resurser. Rädslan för epidemier och sjukdomar är stor.

– Det är förfärligt här. Det är smutsigt och tråkigt. Folk uträttar sina toalettbehov överallt och jag är rädd för att bli sjuk, sade tolvåriga Judeline Pierre-Rose, i ett läger mitt emot presidentpalatset.

De tält som delats ut fungerar nu, men inte på längre sikt.

– Tälten kan inte användas i maj när den långa regntiden börjar, och senare när orkansäsongen drar i gång, sade Vincent Houver från Internationella migrationsorganisationen (IOM).

Öppen hamn

Fortfarande räddas enstaka människor vid liv ur ruinerna - exempelvis en fem-åring och en elva-åring i onsdags.

Säkerhetssituationen är enligt FN-talesmannen Vicenzo Puguese "under kontroll i huvudstaden och resten av landet, bortsett från enstaka fall av plundring".

Vårdmässigt råder fortsatt svåra förhållanden, även om ett amerikanskt sjukhusfartyg med 1 000 bäddar anlänt och börjat ta ombord några av de värst skadade.

USA har totalt 20 fartyg, 63 helikoptrar och 11 000 man på plats, med ytterligare 4 000 på väg. Förutom den hårt belastade flygplatsen i Port-au-Prince används nu även flygplatsen i Jacmel, fyra mil bort, samt två flygplatser i Dominikanska republiken för att ta in förnödenheter.

I hamnen i Port-au-Prince har en begränsad trafik inletts.

– Vi är på vårt tredje fartyg nu och ingenjörerna har godkänt det som vi sysslar med, sade Mark Gibbs från den amerikanska kustbevakningen.

TT-AFP-Reuters

Publisert: