Nyheter

Zethraeus nekas tidsbestämt straff

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Sitter på livstid för Stureplansmord

Tommy Zethraeus nekade att komma in på krogen Sturecompagniet. Han lämnade entrén, men kom tillbaka med ett automatvapen och började skjuta urskiljningslöst. Zethraeus dömdes 1995 till livstid för fyra mord och flera försök till mord.
Tommy Zethraeus nekade att komma in på krogen Sturecompagniet. Han lämnade entrén, men kom tillbaka med ett automatvapen och började skjuta urskiljningslöst. Zethraeus dömdes 1995 till livstid för fyra mord och flera försök till mord.

Han dödade fyra personer, skadade sex.

1995 dömdes Stureplansmördaren Tommy Zethraeus till livstids fängelse.

Idag kom beskedet från Örebro Tingsrätt. Hans ansökan om tidsbestämt straff lämnas utan bifall.

Tommy Zethraeus hade begärt att hans straff skulle fastslås till 33 år i fängelse. Det skulle i praktiken innebär att han hade kunnat bli fri om fem år.

Örebro tingsrätt meddelade sitt beslut klockan 11.00 i dag. Han fick inte bifall. Tingsrätten anser att det höga straffvärdet för brotten som Zethraeus gjort sig skyldig till, gör att han ännu inte kan få sitt straff tidsbestämt.

Svårbedömbar

Tingsrätten skriver i sitt beslut att Rättsmedicinalverket fortfarande bedömer att det "finns en medelhög risk för att han återfaller i brottslighet". Enligt tingsrätten är underlaget för riskbedömningen "alltför svårbedömbart" för att man ska kunna göra en säker bedömning av återfallsrisken.

Skälet: Zethraeus har inte fått permissioner. Det var en av de åtgärder som Rättsmedicinalverket föreslog i sitt tidigare yttrande.

"Denna omständighet medför en betydande osäkerhet när det gäller att bedöma återfallsrisken i Tommy Zethraeus fall; tillförlitligheten hos en riskbedömning ökar nämligen om den dömde under lång tid uppvisat ett stabilt socialt beteende vid permissioner på egen hand", skriver tingsrätten i Örebro.

Zethraeus advokat Gunnar Falk är kritisk mot Kriminalvårdens behandling av hans klient.

– Kriminalvårdens förhållningssätt hindrar honom i praktiken från att visa att han kan sköta sig, säger Falk till TT.

Utvecklas positivt

Samtidigt konstaterar tingsrätten att Zethraeus utvecklas i en positiv riktning och att han själv tagit ett stort ansvar för att omfattas av andra tänkesätt och ageranden än vad som präglat hans liv fram till för några år sedan.

"Genom sina studier i psykologi torde han också ha fått förutsättningar att hantera konfliktfyllda situationer på ett mer ändamålsenligt sätt än tidigare", skriver tingsrätten i sitt beslut.

Det är inte första gången som Tommy Zethraeus ansökt om tidsbestämt straff.

Sköt in i krogkön

Det var 1995 som Tommy Zethraeus dömdes till livstids fängelse. Natten mot söndagen den 4 december 1994 hade han skjutit ihjäl fyra personer, en dörrvakt och tre unga kvinnor, utanför entrén till Sturecompagniet i Stockholm. Sex personer skadades.

Zethraeus dömdes i Svea Hovrätt för mord, försök till mord och rån till fängelse på livstid.

Under sin tid i fängelse har han även dömts för att ha organiserat grov brottslighet.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert: