Mejla

Wolfgang Hansson

Netanyahu släcker hoppet för fred

”Israel sätter världsrekord i diplomatiskt hån”

Sen till middagen USAs vice president Joseph Biden (vänster) anlände 90 minuter för sent till den officiella middagen med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu (höger) – en diplomatisk protest mot beslutet att bygga ytterligare bosättningar i det ockuperade östra Jerusalem. Här med sina fruar Jill respektive Sara i residenset i Jerusalem.
Sen till middagen USAs vice president Joseph Biden (vänster) anlände 90 minuter för sent till den officiella middagen med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu (höger) – en diplomatisk protest mot beslutet att bygga ytterligare bosättningar i det ockuperade östra Jerusalem. Här med sina fruar Jill respektive Sara i residenset i Jerusalem.

Israels senaste diplomatiska hån mot USA måste vara världsrekord i sin genre.

Jag kan inte dra mig till minnes något som ens kommer i närheten av Benjamin Netanyahus snyting mot vicepresident Joe Biden.

Värst av allt är vad den säger om Israels inställning till fred.

När Silvio Berlusconi stod i EU och jämförde en tysk europaparlamentariker med en vakt i Nazitysklands koncentrationsläger uppfattades det som att en anständighetens gräns i umgänget mellan länder passerats.

Ändå känns den som en bagatell i jämförelse med Israels senaste diplomatiska övertramp.

En snabb rekapitulation:

USA:s Joe Biden anländer till Israel för att försöka få igång de avsomnade fredssamtalen mellan palestinier och israeler. Han inleder med att säga att inget är starkare än vänskapen mellan Israel och USA.

Inte gått med på frysning

Samtalen har legat nere därför att Israel trots påtryckningar från USA inte gått med på en total frysning av byggandet av alla nya judiska bosättningar på ockuperad mark.

Nu har Biden ändå fått ett löfte av palestiniernas president Mahmoud Abbas att de ställer upp på indirekta fredssamtal.

Här finns alltså en liten strimma av hopp för freden.

Några timmar efter att Biden landat offentliggjorde den israeliska regeringen planer på att bygga ytterligare 1 600 bosättningar i det ockuperade östra Jerusalem.

Sen till middagen

Biden har två val. Att sätta sig på nästa plan hem eller svara med samma mynt.

Vicepresidenten anlände 90 minuter för sent till den officiella middagen med premiärminister Benjamin Netanyahu. Väl där fördömer han i starka och allt annat än diplomatiska ordalag det israeliska beslutet.

Med beslutet om bosättningarna och tajmingen av offentliggörandet försämrade Israel de redan skadeskjutna relationerna med din bäste vän och finansiär USA. Man släckte också effektivt allt hopp att åter få igång fredssamtalen.

Palestinierna kan omöjligen gå med på samtal under dessa förhållanden. Vilket Netanyahu mycket väl vet.

Av detta har jag svårt att dra någon annan rimlig slutsats än att Israel inte vill få igång några samtal. Den diplomatiska snytingen var ingen fadäs utan en noga planerad politisk markering. Vem tror på Netanyahus ursäkter om att han var helt ovetande om tillkännagivandet?

Premiärminister Netanyahu är rätt nöjd med Israels läge just nu.

Motståndare till självständig stat

Palestinierna saknar förmågan att genomföra terrordåd inne i Israel. Hamas har fullt upp med att slicka sina sår i Gaza. Israel har ingen brådska till fred.

Till det bidrar att Benjamin Netanyahu är motståndare till en självständig palestinsk stat bredvid Israel vilket är den lösning som omvärlden och palestinierna förespråkar.

President Barack Obama har sagt att ett av hans viktigaste mål är att fixa fred i Mellanöstern eftersom denna konflikt ger bränsle till så mycket annan fiendskap i världen.

Ska han lyckas är det nog dags att ändra taktik gentemot Israel.

Publisert: